MV SR: Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 3336 ľudí

2020. June 14. - 12:46

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz (od 17. júla 2010 do 11. júna 2020) o slovenský pas 3336 ľudí.

MV SR: Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 3336 ľudí
Foto: TASR

Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím nemeckého (778). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra (MV) SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo

české (766), rakúske (507), britské (376), americké (172), maďarské (129), švajčiarske (93), austrálske (76), nórske (74), írske (57), holandské (56), kanadské (53), belgické (43), talianske (36), švédske (32), fínske (19), francúzske (18), luxemburské (16), dánske (desať), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom.

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Aktuálnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je alebo nie je protiústavná.

Súčasná vláda Igora Matoviča (OĽaNO) sa v programovom vyhlásení zaviazala, že umožní občanom SR dlhodobo žijúcim na území iného štátu nadobudnúť občianstvo toho štátu bez straty slovenského občianstva. Kabinet chce tiež riešiť situáciu osôb, ktoré prišli o slovenské občianstvo, tak, aby im bolo vrátené na základe štandardných európskych princípov nadobúdania občianstva. Návrh novely zákona o štátnom občianstve sa momentálne podľa rezortu nachádza vo vnútrorezortnom pripomienkovom konaní. "K zmenám by malo prísť vo viacerých oblastiach, či už pri procese nadobúdania štátneho občianstva, jeho strate alebo doplnení a zjednotení pojmov v záujme zabezpečenia jednotného výkladu," uviedla pre TASR Petra Friese z tlačového odboru rezortu.

Od februára 2015 je účinné nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov. Umožňuje, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili slovenské občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR, na spôsob a podmienky, akými žiadateľ cudzí pas nadobudol.

TASR