Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii neprežilo už viac ako 4300 ľudí

2023. February 7. - 09:32

Záchranári v Turecku a Sýrii počas mrazivej noci na utorok vlastnými rukami prehrabávali trosky tisícov domov a hľadali ľudí, ktorí prežili pondelkové ničivé zemetrasenie a následnú sériu dotrasov. 

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii neprežilo už viac ako 4300 ľudí
Foto: TASR/AP

Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa vyšplhal nad 4300, informovala v utorok nadránom tlačová agentúra AFP.

Otrasy postihli oblasť okolo turecko-sýrskej hranice a najsilnejšie z nich mali magnitúdu až 7,8.

Turecké a sýrske záchranné tímy hlásili, že vyše 5600 budov v niekoľkých mestách je zrovnaných so zemou, vrátane mnohoposchodových bytových domov, ktoré boli plné spiacich obyvateľov, keď udrelo prvé zemetrasenie.

V meste Kahramanmaraš na juhovýchode Turecka sa svedkovia snažili "vstrebať" rozsah tejto katastrofy. "Mysleli sme si, že je to apokalypsa. Niečo také sme zažili prvýkrát," povedala 23-ročná reportérka Melisa Salmanová.

Turecká záchranná agentúra AFAD v utorok uviedla, že len v Turecku je teraz 2921 mŕtvych, takže celkovo je počet obetí na životoch v oboch krajinách 4365.

Vládnu obavy, že počet obetí ešte neúprosne stúpne, pričom predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odhadujú, že mŕtvych môže byť až do 20.000.

Celkovo vytiahli v Turecku z trosiek 7840 živých ľudí a zničených bolo 4748 budov, uviedol turecký viceprezident Fuat Otkay.

V tureckom meste Gaziantep, ktoré je domovom nespočetného množstva utečencov pred občianskou vojnou v Sýrii, záchranári prehľadávali trosky, ale s krikom sa rozbehli preč, pretože blízka budova sa zrazu bez varovania zrútila.

Prvé zemetrasenie v pondelok o 04.17 h miestneho času (02.17 h SEČ) bolo také silné, že ho cítili až v Grónsku. Pomoc sľúbili poslať desiatky krajín od Ukrajiny a Izraela až po Palestínsku samosprávu a Nový Zéland.

Ambasádor Sýrie uistil OSN: Pomoc po zemetrasení sa dostane ku všetkým Sýrčanom

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bassám Sabbágh požiadal v pondelok OSN a všetky členské štáty o pomoc pri záchranných prácach po ničivom zemetrasení, o zdravotné služby, náhradné prístrešky a potraviny. Uviedol to portál britskej televízie Sky News a tlačová agentúra AFP.

Generálny tajomník OSN António Guterres ubezpečil sýrskeho veľvyslanca, že organizácia urobí všetko, čo je v jej silách, aby pomohla vojnou zničenej krajine v tejto "veľmi ťažkej situácii".

Sabbágh zdôraznil, že sýrska vláda je pripravená pomáhať a koordinovať humanitárne dodávky tak, aby sa dostali ku "všetkým Sýrčanom na všetkých územiach Sýrie, aj keď Damask ich nemá všetky pod kontrolou".

Otrasmi postihnutá oblasť v Sýrii je rozdelená na územie kontrolované vládou a na poslednú enklávu kontrolovanú opozíciou, ktorá je obkolesená vládnymi silami a hraničí s Tureckom.

Sabbágh dostal otázku, či pomoc darovaná Sýrii dospeje ku všetkým obyvateľom, a veľvyslanec uistil, že áno.

"Ubezpečujeme OSN, že sme pripravení pomáhať a koordinovať poskytovanie pomoci všetkým Sýrčanom na celom území Sýrie," povedal veľvyslanec po stretnutí so šéfom OSN Guterresom, na ktorom mu odovzdal žiadosť sýrskej vlády o pomoc.

Biden uistil Erdogana: USA poskytnú "všetku možnú pomoc" obetiam zemetrasenia

Americký prezident Joe Biden sľúbil v pondelok v telefonáte tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi, že Spojené štáty pošlú Turecku "všetku možnú" pomoc, akú potrebuje na spamätanie sa z ničivého zemetrasenia, ktoré malo magnitúdu 7,8. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Prezident Biden potvrdil pripravenosť Spojených štátov poskytnúť nášmu spojencovi v NATO, Turecku, všetku možnú pomoc potrebnú po takejto tragédii," uviedol Biely dom v oznámení. "Prezident informoval, že americké tímy urýchlene odchádzajú do Turecka pomôcť mu v pátraní a záchrane ľudí, plniť potreby ranených a vysídlených a koordinovať aj ďalšiu pomoc," doplnil Biely dom.

Biden už pred telefonátom vyjadril na svojom oficiálnom účte na Twitteri, "hlboký smútok"nad katastrofou, pri ktorej zahynuli v Turecku a Sýrii tisíce ľudí.

"Cítim hlboký smútok nad stratou ľudských životov a skazou spôsobenou zemetrasením s Turecku a Sýrii. Nariadil som svojmu tímu, aby pokračoval v pozornom sledovaní situácie, koordinoval pomoc s Tureckom a poskytol všetku možnú pomoc," dodal Biden v tvíte.

"Dnes sú naše srdcia a náš najhlbší súcit s tými, ktorí prišli o svojich drahých milovaných, s tými, ktorí sú ranení, a s tými, ktorí majú domovy a podniky zničené," uviedol Biden.

Biely dom v neskoršom oznámení po telefonáte oboch prezidentov napísal, že humanitárne organizácie podporované Spojenými štátmi už pomáhajú odstraňovať aj skazu v Sýrii.

Keďže Sýriu stále sužuje občianska vojna a USA nemajú žiadne diplomatické vzťahy s vládou prezidenta Bašára Asada, pomoc Sýrčanom zasiahnutým zemetrasením je zložitejšia. "Sme odhodlaní urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme naplnili humanitárne potreby sýrskeho ľudu," vyhlásil hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Hovorca ďalej informoval, že Spojené štáty posielajú dva pátracie a záchranné tímy, každý so 79 členmi, pričom koordináciu s tureckými partnermi majú na starosti ministerstvo obrany a agentúra USAID.

Kirby tiež uviedol, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa už skôr rozprával s tureckým kolegom Mevlütom Čavušoglom a ponúkol mu pomoc.

TASR