Pre znečistenie Malého Dunaja začala polícia trestné stíhanie

2012. February 20. - 18:23 | Régió

Polícia začala v prípade znečistenia Malého Dunaja trestné stíhanie vo veci porušovania ochrany vôd a ovzdušia.

Agentúru SITA o tom informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. (SVP) zisťujú rozsah znečistenia rieky, ku ktorému došlo v sobotu 18. februára. Ako pre agentúru SITA uviedol manažér pre mediálnu komunikáciu SVP Pavel Machava, zdrojom znečistenia boli pravdepodobne ropné produkty. Už v sobotu boli na miesto privolaní príslušníci Hasičského a záchranného zboru, pracovníci Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ako aj príslušníci Policajného zboru SR. "Malý Dunaj je znečistený od nápustného objektu z Dunaja až po Zálesie a kvalifikovali sme ho ako mimoriadne zhoršenie vôd," informoval hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia Michal Štefánek. Na tomto úseku sú umiestnené tri norné steny, ktoré zachytávajú uniknuté ropné látky. Za treťou nornou stenou, ktorá je v Zálesí, už znečistenie nie je. Podľa člena Hasičského a záchranného zboru Dušana Timka bolo zdrojom znečistenia kanalizačné potrubie, z ktorého vytekali neznáme ropné produkty. V nedeľu však hasiči tento zdroj upchali nafukovacím vakom.

Slovenská inšpekcia životného prostredia vydala pôvodcovi znečistenia niekoľko príkazov. "Bolo to predovšetkým zabránenie ďalšiemu vytekaniu ropných látok a vyriešenie vlastnej kanalizácie tak, aby nedochádzalo k úniku škodlivých látok do Dunaja, ako aj vykonanie bezprostredných opatrení na nápustnom objekte, teda odstránenie znečistenia z tohto objektu tak, aby sa ropné látky do Malého Dunaja ďalej nedostávali," informoval hovorca inšpekcie. Tieto opatrenia podľa neho už pôvodca začal vykonávať, musí ich však uskutočniť na vlastné náklady. "Tiež ho však v správnom konaní čaká pokuta od Slovenskej inšpekcie životného prostredia," dodal Štefanec.

Pracovníci SVP, š.p poskytli na mieste záchranným jednotkám nevyhnutnú súčinnosť. Išlo najmä o zníženie prietoku z 25m3/s na 18 m3/s. Tieto opatrenia pomohli hasičom pri odstraňovaní následkov ekologickej havárie. Mimoriadne znečistenie vôd preverujú pracovníci Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorým táto právomoc vyplýva zo zákona. Na určenie pôvodcu znečistenia sú určené kompetentné orgány, okrem SIŽP aj príslušníci PZ SR.

SITA/para