TEŠEDÍKOVO: O zmene názvu obce rozhodnú obyvatelia v referende

2012. March 9. - 12:52 | Régió

Obyvatelia Tešedíkova v okrese Šaľa budú v sobotu rozhodovať o zmene názvu obce na Pered. S iniciatívou za zmenu vyšli obecní poslanci.

Pered je historický názov obce, ktorý obyvatelia v bežnej konverzácii používajú dodnes, povedal pre agentúru SITA starosta Gyula Borsányi. Už v prvej písomnej zmienke o obci z roku 1237 sa objavil názov obce Purud, z ktorého neskôr vzniklo Pered. V roku 1948 komunisti obec premenovali podľa učenca, farára a pedagóga Samuela Tešedíka, ktorý vzdelával roľníkov.

Pered zároveň figuruje ako maďarský názov obce, vyznačený pri vstupe do obce na modrej tabuli, ktorá je pod bielou slovenskou. V obci žije viac obyvateľov maďarskej ako slovenskej národnosti. „Je to mylne vysvetľované, že je to maďarský názov obce, lebo v maďarčine to neznamená nič. Je to historický názov obce,“ povedal starosta, ktorý je sám za zmenu názvu.

Referendum spojili s parlamentnými voľbami, aby obec ušetrila. Stáť bude okolo 400 eur. Ak by zmena názvu prešla, zvýšených nákladov pre obec, obyvateľov a firmy sa Borsányi neobáva. Tlačivá a pečiatky podľa neho veľa nestoja a občianske preukazy si obyvatelia vymenia zadarmo. „Cestovné pasy, vodičské preukazy a zdravotné karty nie sú viazané k bydlisku, ale sú vystavené na mená,“ dodal. Aby bolo referendum platné, musí sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina voličov, ktorých je 3 150.

SITA/para

Tags: referendum