Zásahov v horských strediskách je čoraz viac

2013. March 4. - 09:36 | Régió

Horská záchranná služba zaznamenala za prvé dva mesiace roku 2013 výrazný nárast prijatých tiesňových volaní v horských strediskách na Slovensku prostredníctvom tiesňovej linky 18 300.


Od začiatku tohto roka, v mesiacoch január a február, zaznamenalo len Operačné stredisko tiesňového volania Horskej záchrannej služby 309 žiadostí o pomoc, z toho 195 bolo v mesiaci február. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je to nárast o 29,78 %. V porovnaní s prvými dvoma mesiacmi 2011 je nárast až o 41,11 %, informovala Horská záchranná služba.

Už stabilne sú zimné mesiace charakteristické zvýšeným počtom úrazov v horských strediskách. Lyžiarske strediská sa rozrastajú a so zvýšenými možnosťami rôznych aktivít, zábavy, oddychu a skvalitňovaním poskytovaných služieb prispievajú aj k zvýšenej návštevnosti v jednotlivých horských oblastiach. Podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu niektoré lyžiarske strediská pripomínajú návštevnosťou obdobie zo 70. a 80. rokov minulého storočia, keď boli svahy preplnené lyžiarmi. Napriek tomu, že lyžiarske strediská sa odvtedy rozrástli a rozšírili, na svahoch je stále viac ľudí. Mnoho z nich sa však nevie lyžovať. „Chýba aj disciplína a ohľaduplnosť,“ uviedol Janiga. Mnohým vážnym úrazom by podľa neho mohlo zabrániť používanie bezpečnostných prvkov, ako napríklad lyžiarskej prilby, a to nielen u detí, ale i dospelých.

Priame volania na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby 18 300 predstavujú v priemere 81,06 %. Zvyšok tvoria hovory, ktoré na operačné stredisko horskej služby prepájajú operátori tiesňových liniek 112 a 155. Veľké množstvo žiadostí o pomoc však oznamujú postihnutí či svedkovia priamo na lyžiarskych svahoch záchranárom Horskej záchrannej služby, prípadne telefonátmi na jednotlivé oblastné strediská. Najviac úrazov za posledné tri roky pripadá v januári na dni po Novom roku a na posledné dni v mesiaci. Vo februári je to obdobie od 7. do 10. februára a tiež posledný týždeň mesiaca. Extrémne zvýšený počet úrazov za posledné tri roky dosiaľ pripadá na 17., 20. a 22. februára. Od začiatku roka zaznamenala Horská záchranná služba v slovenských horách aj štyri smrteľné úrazy.

SITA

Tags: zachranari