Od apríla majú klesnúť doplatky u vyše 800 liekov

2013. April 1. - 14:12 | Régió

Od apríla klesnú v porovnaní s januárom na základe novej kategorizácie liekov doplatky u 835 liekov, v prípade 562 dôjde k zvýšeniu doplatku a 3630 zostane bez zmeny. Ako vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva, celkovo bude na trhu 5131 liekov.

Podľa riaditeľa sekcie liekovej politiky a farmácie ministerstva Adama Hlôšku naďalej platí, že na každé chronické ochorenie bude liek bez doplatku alebo s doplatkom do jedného eura. Priblížil, že doplatky stúpnu pri niektorých originálnych liekoch, ale aj u generických, ktorým prišla na trh konkurencia.

"Pacienti by sa mali ohľadne doplatkov informovať najmä u svojich lekárov, prípadne lekárnikov, ktorí majú informácie o výške doplatkov a môžu pacientovi pomôcť pri predpisovaní liekov tak, aby si kvalitnú liečbu mohli dovoliť zaplatiť," upozornila ministerka Zuzana Zvolenská.

V aprílovej kategorizácii sa prejaví nový spôsob tzv. klastrovania liekov. Klastrov je po novom viacej, čo by malo viesť k zníženiu doplatkov pri niektorých liekoch, ktoré vlani výrazne stúpli.

Ako priblížil Hlôška, k úpravám došlo na základe požiadaviek lekárov a pacientov. Klastrovanie sa dotklo najmä liekov na srdcovocievne ochorenia, epilepsiu, psychózy, tráviace problémy, bolesť či na imunitu. Asi štvrtina liekov na trhu sa tak rozdelila do úhradových skupín podľa toho, na aké ochorenie sú určené.

V jednej skupine sa tak ocitlo viacero účinných molekúl s rovnakým mechanizmom účinku. Úhrada liekov v danom klastri sa určuje podľa najlacnejšieho lieku na dané ochorenie s rovnakým mechanizmom účinku.

SITA