V Trnovci nad Váhom má vyrásť geotermálna elektráreň

2013. April 7. - 17:22 | Régió

Geotermálna elektráreň s celkovým maximálnym inštalovaným výkonom päť megawattov má vyrásť v katastrálnom území obce Trnovec nad Váhom. Spoločnosť A.I. FARMA, s.r.o., ju plánuje postaviť v bývalom areáli poľnohospodárskeho družstva Horný Jatov.

Elektráreň zamestná 13 ľudí. Využitím tepla zo suchého vrtu bude premieňať teplo na elektrickú energiu, ktorú bude následne odovzdávať do distribučnej siete. Ako sa ďalej píše v zámere, ktorý investor predložil na posudzovanie vplyvov na životné prostredie, predpokladaná hĺbka geotermálnych vrtov je štyri až päť kilometrov. Teplota v tejto hĺbke by mala byť 150 – 160 stupňov Celzia. Životnosť geotermálnej elektrárne sa odhaduje na 25 až 30 rokov. Jej výhodou je možná nepretržitá prevádzka vo dne, v noci, stabilita výkonu a vysoká ekologickosť.

Ako pre agentúru SITA povedal starosta Trnovca nad Váhom Ján Hrabovský, obec s výstavbou elektrárne súhlasí a proti sa nevyjadrujú ani obyvatelia. Na verejnom prerokovaní 3. apríla sa podľa starostu živo zaujímali o možnosti zamestnania, vplyvy na životné prostredie, použité technológie, bezpečnosť. Obec zámeru prispôsobila aj územný plán. „V jednom objekte majú byť dve elektrárne – bioplynová, ktorá už má stavebné povolenie a má sa realizovať v tomto roku a geotermálna, ktorá je zatiaľ zámerom a spustiť by ju chceli do roku 2015,“ priblížil Hrabovský. Výhodou pre obec bude podľa neho okrem dane z nehnuteľnosti aj to, že chátrajúci a zdevastovaný objekt bývalej farmy získa novú tvár. „Doteraz nám objekt hyzdil tento priestor a zdržiavali sa tam pochybné indivíduá, teraz sa zmysluplne využije,“ skonštatoval starosta.

SITA