Letné prázdniny sú obdobím častých úrazov detí

2013. July 1. - 17:26 | Régió

Lekári Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava upozorňujú na zvýšené riziko úrazov počas letných prázdnin. Počas leta sa úrazy detí vyskytujú častejšie. Povedala to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupkyňa riaditeľa DFNsP Bratislava Zuzana Laluhová – Striežencová. Lekári každý rok sledujú v letnom období viac úrazov, ide o čas, keď nie je dostatočne zabezpečený dozor detí alebo prevládajú rizikové aktivity. „O to viac nás trápi to, že ide často o úrazy, ktorým sa dalo predísť,“ doplnila. Najťažší pohľad pre každého rodiča aj lekára je pohľad na choré a trpiace dieťa. „Nie vždy sa dá úrazom zabrániť, no mnohým úrazom vieme predísť a zabrániť tak zbytočnému utrpeniu a neraz aj smrti dieťaťa,“ uviedol riaditeľ DFNsP Bratislava Ladislav Kužela.

Enormný nárast úrazov lekári zaznamenávajú v období od mája do októbra, pričom však v júli a v auguste ich je menej, pretože je veľa detí na dovolenkách. Podľa primára Kliniky detskej chirurgie Ľubomíra Sýkoru bolo v januári pre úrazy hospitalizovaných 103 detí, v máji 229 a teraz v júni hospitalizovali 259 detí. „Ide však aj o deti, ktoré už boli operované, no tie predstavujú len jednu pätinu,“ spresnil Sýkora s tým, že úrazov je aj tak stále veľmi veľa. Denne je prijatých viac ako osem detí s úrazom. Vlani bolo hospitalizovaných od mája do augusta 1 453 detí, pričom pre úrazy ich bolo 794. Predstavuje to 54 percent, no počet detí stále stúpa. Medzi najčastejšie úrazy a ošetrenia v celkovej anestézii patria zlomeniny, ktorých bolo 317, nasledujú rôzne rany, týchto detí bolo 88. Medzi poranenia, ktoré si vyžadujú ústavné sledovanie, patrí najčastejšie otras mozgu, s ktorým prišlo 219 detí.

Slovensko patrí v Európskej únii ku krajinám s najvyššou úrazovosťou. Práve úrazy sú podľa Daniely Šandorovej z Kliniky detskej chirurgie najčastejšou príčinou úmrtia. Ročne podľa jej slov zomrie 120 detí do 14 rokov. Rizikovejšou skupinou sú chlapci, pričom až 60 percent úrazov hlavy je práve u nich. „Rodičia si často myslia, že ich domácnosť je bezpečná, no 42 percent úrazov sa stáva práve doma,“ dodala. Medzi najpočetnejšie úrazy patria úrazy pri pádoch, tvoria 67 percent. Nasledujú dopravné nehody, úder hlavy o predmet, násilné poranenia, ako aj v lete veľmi časté úrazy pri športe. „Alarmujúce je, že veľa úrazov sa stáva u detí do prvého roku života, ktoré sú plne v starostlivosti rodičov,“ poznamenala Šandorová. Vyšší výskyt úrazov od mája do októbra sa však vyskytuje predovšetkým u starších detí. Ide o úrazy hlavy pri páde z bicykla, koňa či trampolíny, na korčuliach alebo pri futbale. Úrazy sa stávajú predovšetkým v podvečerných hodinách. Deti môžu mať podľa jej slov rôzne poranenia hlavy ako napríklad povrchové poranenia, rany, opuch, modriny, otras mozgu, zlomeninu lebky či vnútrolebečné krvácanie. „Deti môžu tiež upadnúť do bdelej kómy, dôsledkom úrazu môže byť aj smrť,“ dodala.

V lete sa spektrum pacientov mení, úrazy sa stávajú pri skokoch do vody alebo pri kúpaní. „Stretávame sa aj s topením, ktoré je veľmi nebezpečné,“ informoval primár Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Marián Hargaš. U skokana do vody stačí málo a môže sa stať nehoda. Pre trochu chybné držanie tela môže dôjsť k poškodeniu chrbtice či driekovej oblasti. „Dieťa či mladý človek môže dokonca zostať na vozíku,“ doplnil. Všetko je podľa jeho slov o kontrole rodičov a o resuscitovaní. „Všeobecne platí, že rodič nesmie ani na sekundu spustiť z očí dieťa do päť rokov,“ apeluje na rodičov. Zároveň dodal, že je potrebné resuscitáciu ovládať a vedieť jej špecifiká, pretože dieťa má na záchranu života k dispozícii maximálne jednu minútu. V lete sú pre deti veľmi nebezpečné aj rôzne nafukovacie hrady či šmýkačky. „Takisto je denne ošetrené jedno dojča po páde z prebaľovacieho pultu,“ poznamenal René Jáger z Kliniky detskej chirurgie. Úraz u dieťaťa netreba podceniť, hneď po úraze je potrebné navštíviť Oddelenie urgentného príjmu. „Na to sme tu,“ uzavrel.

SITA