Maďarskí intelektuáli privítajú v tábore politikov

2013. July 16. - 16:34 | Régió

V Krásnohorskom Podhradí sa od dnešného dňa koná letné vzdelávacie podujatie s názvom Gombasecký letný tábor. Organizátori ho označujú za stretávací bod maďarskej intelektuálnej vrstvy žijúcej na Slovensku. Agentúru SITA o podujatí informoval jeden z usporiadateľov Gábor Czímer. Svojou prítomnosťou tábor podporia politici, civilní aktivisti, intelektuáli, vysokoškolskí pedagógovia a verejne činné osoby. Končiť sa bude 21. júla.

Na podujatí sa má zúčastniť skoro tisíc študentov, píše Czímer. Tábor sa totiž koná ako letná univerzita a minifestival. Organizujú ho neziskové organizácie Sine Metu a Študentská sieť DH. Tábor bol prvýkrát zorganizovaný v roku 1928. Hosťami majú byť František Mikloško a podpredseda Európskeho parlamentu, ktorý súčasne pracuje v Európskom parlamente pod záštitou FIDESZ-u László Surján. Podľa informácií od Czímera sa budú snažiť otvoriť nové dimenzie debaty o slovensko-maďarskom zmierení. Diskusia bude pokračovaním debaty, ktorú inicioval časopis .týždeň, kde sa aj títo dvaja vyjadrili k historickým udalostiam a k potrebe zmierenia národov, píše sa v tlačovej správe. S prejavom by mal vystúpiť aj minister školstva Dušan Čaplovič. K rokovaciemu stolu organizátori posadia aj politikov, ktorí súperia o hlasy Maďarov žijúcich na Slovensku. Predsedovia strán Most-Híd a Strany maďarskej komunity Béla Bugár a József Berényi prijali pozvanie na verejnú diskusiu o blížiacich sa voľbách do VÚC. Ďalší politici a odborníci z tretieho sektora budú prednášať o hospodárskej politike a o rozvoji vidieka. Tábor bude hostiť aj kandidátov na prezidenta Slovenskej republiky. K okrúhlemu stolu sa posadí Radoslav Procházka, Peter Osuský a so svojou videosprávou sa zapojí aj Andrej Kiska či Ján Čarnogurský.

Okrem politikov sa v tábore objavia ďalšie známe osobnosti. Privíta trio investigatívnych novinárov Jaroslava Spurného, Toma Nicholsona a Tamása Bodokyho. Nicholson, autor knihy Gorila, Spurný, český investigatívny novinár, spoluzakladateľ týždenníka Respekt, ktorý sa venuje kontroverzným témam, ako je korupcia v politike alebo činnosť Štátnej bezpečnosti počas komunistickej éry, Bodoky, člen skupiny investigatívnych žurnalistov Átlátszó, sa budú rozprávať o najväčších politických škandáloch Slovenska, Česka a Maďarska.

Keďže ide o podujatie, ktoré sa zameriava predovšetkým na študentov, popri rôznych odborných prednáškach nebude chýbať ani zábava, šport a večerné koncerty. Na pódiu každý večer vystúpia predstavitelia slovenskej a maďarskej populárnej hudby, napríklad Hot Jazz Band, Bye Alex z Eurovízie, Semi Holsen, Subscribe, Quimby a Unisex. Gombasecký letný tábor prináša tento rok 120 programov, ktoré sa uskutočnia na šiestich scénach. OZ Sine Metu vzniklo v roku 2011. Organizuje kultúrne podujatia a podporuje aktivity mladých ľudí. Študentská sieť je celoštátna organizácia maďarských študentov žijúcich na Slovensku, pôsobí v Česku, v Maďarsku a na Slovensku. Koordinuje študentské kluby a na celoštátnej, respektíve medzinárodnej úrovni podporuje záujmy a snahy maďarských vysokoškolských študentov.

SITA

Tags: politici, Maďari