Výskumná expedícia na Dunaji je momentálne na Slovensku

2013. August 22. - 13:16 | Régió

Voda v Dunaji je vhodná na kúpanie, jej kvalita sa za posledné dve desaťročia stále zlepšuje. Povedal to Béla Csányi, vedúci expertnej skupiny riečnej výskumnej expedície, ktorá monitoruje tok Dunaja. Expedícia s odborníkmi na palube vyštartovala na dvoch lodiach 14. augusta v nemeckom Regensburgu a skončí v delte Dunaja v rumunskom meste Tulcea 26. septembra, momentálne kotví v Gabčíkove. Úlohou expedície je zistiť, ako sa vyvíja stav vôd v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Kompletné výsledky však budú k dispozícii až v priebehu budúceho roku. Kontinuálne zlepšovanie kvality vody v Dunaji sa podľa Jarmily Makovinskej z Výskumného ústavu vodného hospodárstva týka aj Slovenska. Kvalita vody sa u nás pohybuje medzi dobrým a priemerným stavom, v okolí Bratislavy je voda podľa nej na kúpanie bez problémov vhodná.

Výskumná expedícia na Dunaji je momentálne na Slovensku

Dvadsať expertov aj v slovenských vodách Dunaja vykonáva odber, spracovanie a analýzu vzoriek vody, sedimentu, ale aj fauny a flóry. Na výskume sa podieľajú analytické laboratóriá z celej Európy a odborníci zo štrnástich podunajských krajín a Európskej komisie. Loď Argus s laboratóriami a prieskumná loď Istros s expertmi preplávajú za 46 dní približne 2 400 kilometrov cez desať krajín. Podľa projektového manažéra Igora Lišku získajú obrovské množstvo dát, z ktorých vznikne v budúcom roku jedna správa pre odborníkov a ďalšia správa pre laickú verejnosť. Podľa Lišku je expedícia na Dunaji najväčšou riečnou expedíciou tohto druhu na svete. Výskum koordinuje Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja spoločne s odborníkmi z rezortu životného prostredia. Náklady na expedíciu presahujú dva milióny eur, platia ich členské štáty a Európska komisia.

Odborníci počas expedície odoberú vzorky zo 67 miest. Testované budú na palubách lodí, ako aj v laboratóriách po celej Európe. Sledovať budú okrem iných živočíchov aj ryby v 32 lokalitách. Terajšia prieskumná expedícia je už treťou na Dunaji, predchádzajúce sa konali v rokoch 2001 a 2007.

SITA

Tags: Dunaj