ŠKOLSTVO: K zmenám vo vyučovaní dostali do 300 podnetov

2013. October 31. - 18:54 | Régió

Dnešným dňom sa oficiálne končí pripomienkovanie nového štátneho vzdelávacieho programu. Svoje podnety k pripravovaným zmenám v štruktúre a obsahu vyučovania mohli posielať učitelia i verejnosť. Ako uviedla námestníčka riaditeľa Štátneho pedagogického ústavu Katarína Vaškaninová, pripomienok im prišlo do 300. Aj keď verejná diskusia bola vyhlásená do dnešného dňa, Vaškaninová hovorí, že akceptujú aj podnety, ktoré ľudia pošlú po tomto termíne.

"Keďže sú prázdniny a ceníme si každú pripomienku, prijmeme aj pripomienky, ktoré prídu i začiatkom budúceho týždňa," uviedla námestníčka riaditeľa ŠPÚ. V novom vzdelávacom programe sa navrhuje okrem iného zrušenie povinnej angličtiny na základných školách či viac hodín matematiky, informatiky a prírodovedných predmetov.

Ako hovorí námestníčka riaditeľa ŠPÚ, pripomienky od verejnosti sa dotýkajú takmer všetkých predmetov a stupňov vzdelávania. Konkrétne výsledky diskusie však konkretizovať nechcela, keďže podnety ešte nie sú roztriedené a posúdené. Po tom, čo pripomienky na ŠPÚ vyhodnotia a vyslovia stanovisko predmetové komisie, navrhnú k zmenám úpravy. Potom materiál poputuje na ministerstvo školstva, ktoré ho schvaľuje. Štátny pedagogický ústav predpokladá, že verejnú diskusiu vyhodnotí do konca tohto roka.

Na štátny vzdelávací program nemajú poslanci dosah, schvaľuje ho ministerstvo školstva. Poslanci v školskom výbore preto požiadali ministra školstva Dušana Čaploviča, aby konkrétne zmeny so zapracovanými pripomienkami prišiel poslancom výboru predstaviť ešte pred tým, ako ich schváli. Opozičným poslancom sa nepozdávali viaceré navrhnuté zmeny, napríklad zrušenie povinnej angličtiny na základných školách, ktorú v roku 2011 od tretieho ročníka zaviedol vtedajší minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Prekážalo im aj znižovanie počtu voliteľných hodín, o ktorých rozhodujú samotné školy. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) aj proti týmto zmenám spustil petíciu. Okrem obmedzovania cudzích jazykov a počtu voliteľných hodín mu prekáža i plošné zvyšovanie chémie a pracovného vyučovania na základných školách. V stredu petíciu s 1 226 podpismi občanov z 545 obcí a miest na Slovensku odovzdal ŠPÚ. Podstatnou navrhnutou zmenou v štruktúre vyučovania je i opätovné rozloženie učiva do ročníkov, v súčasnosti štátny vzdelávací program učivo rozdeľuje len na stupne.

SITA

Tags: školstvo