ÚVZ upozorňuje na nebezpečný detský krém, mydlo a farbu na tetovanie

2013. December 19. - 11:19 | Régió

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásili do systému RAPEX kontrolné orgány v Litve, Španielsku a Nemecku. Ide o detský krém s kamilkami, tekuté mydlo a farbu na tetovanie. Je možné, že sa vyskytujú aj na Slovensku. TASR o tom informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

ÚVZ upozorňuje na nebezpečný detský krém, mydlo a farbu na tetovanie

Krém pre deti s kamilkami s názvom Children's cream with camomile od značky Family Doctor obsahuje látku phenoxyisopropanol, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu a Rady, pretože túto látku je možné používať len do výrobkov, ktoré sa zmývajú. Výrobná dávka nebezpečného výrobku má označenie art No. 8520, EAN: 4823015918520, krajinou pôvodu je Ukrajina. Krém, ktorý má byť určený špeciálne pre citlivú detskú pokožku, bol distribuovaný v 42 ml plastových tubách.

Tekuté mydlo na ruky Dora the Explorer značky Nickelodeon predstavuje podľa ÚVZ SR mikrobiologické riziko, pretože v ňom bol zistený prekročený povolený obsah mikroorganizmov. "V prípade aplikácie uvedeného výrobku na poškodenú detskú pokožku by výrobok mohol spôsobiť vznik infekcie. Upozornenia a návod na použitie neboli uvedené v štátnom jazyku krajiny, v ktorej bol výrobok predávaný," upozornil hlavný hygienik. Výrobná dávka má označenie ref. en003, 5206642000100, krajina pôvodu je neznáma. Tekuté mydlo je zabalené v 300 ml plastovej nádobe s pumpičkou.

Farba na tetovanie značky Silverback Ink sa dostala na zoznam nebezpečných výrobkov po tom, ako v nej bola zistená prítomnosť polycyklických aromatických uhľovodíkov a látky benzo(a)pyrene, informoval ÚVZ SR. Nebezpečná výrobná dávka má označenie black 11, B 461092512 s dátumom spotreby 25. september 2014, krajinou pôvodu je USA. Zabalená je v plastovej fľaške s vrchnákom na kvapkanie.

tasr