Kurdi v utečeneckom tábore: “Nechceme bojovať, chceme normálny, jednoduchý život“

2015. August 6. - 15:05 | Belföld

17. júla sme navštívili rakúsku obec Traiskirchen, ktorá je necelých 30 km od Viedne. Utečenecký tábor nachádzajúci sa v malom mestečku s 20 tisíc obyvateľmi má kapacitu 1500 ľudí, ale v posledných mesiacoch sem prišlo zhruba 4000 utečencov hlavne z vojnových oblastí.

Viac ako 1500 spomedzi nich prebýva na ulici, pretože rakúske úrady nestíhajú všetkých ubytovať. Ministerstvo vnútra SR ponúklo pomoc, v rámci ktorej čoskoro umiestni 500 ľudí v utečeneckom tábore v Gabčíkove.

Porozhliadli sme sa v mestečku a spýtali sme sa miestnych, čo si myslia o aktuálnej situácii. Podarilo sa nám porozprávať sa so skupinou Kurdov, pochádzajúcich so severo-sýrskeho mesta Kobani, ktorých vyhnali z vlasti džihádisti z Islamského štátu. Títo ľudia čakajú na svojich rodinných príslušníkov, ktorí sa tiež nachádzajú v utečeneckých táboroch v Turecku. Zároveň čakajú na utečenecké víza, aby mohli vycestovať za rodinami do Európskej Únie.

Mesto Kobani, nachádzajúce sa na turecko-sýrskej hranici obsadili Islamisti ešte v roku 2014. V januári tohto roku, po útoku kurdských síl podporených americkým letectvom, sa museli vzdať svojich pozícií.

Mesto Kobani však naďalej leží v ruinách a obnova napreduje pomaly. Navyše, koncom júna sa tu odohrala séria najkrvavejších bombových útokov, pri ktorých zahynulo vyše 140 ľudí, väčšinou ženy a deti.

(parameter)