Nekonečný Počiatek?

2008. December 1. - 08:49
Opozícia opäť prišla s iniciatívou, ktorú predseda vlády označil za smiešnu. Koniec koncov, z premiérovho pohľadu je každá iniciatíva opozície v lepšom prípade komická, v tom horšom, najmä čo sa jej temnej minulosti týka, priam zločinecká.

Iba taký Mikloš by si zaslúžil aspoň tristo rokov basy. Opozičníci tentoraz prišli s nápadom, že by nebolo od veci, ak by sa držiteľ žltej karty a minister peňazí Počiatek pratal, lebo vraj dôslednejšie obhajuje záujmy akýchsi cyperských firiem s akýmsi českým multim v pozadí ako záujmy vlastného rezortu a štátu. Slabo bránil dve miliardy Tiposu, teda nebránil ich vôbec, dokonca ich mienil s chuťou odlifrovať do stratena, k čomu potrebné kroky aj vykonal.

A koľko diaľnic by sa za ne dalo nastavať! Koľko vianočných príspevkov penzistom rozdať! Odvolanie Počiateka však akútne nehrozí, lebo ten sa kamaráti s Kaliňákom a údajne obidvaja sa kamarátia s nejakým J&T či čímsi podobným, a tak kým títo Ficovi odvolanie neodobria, Počiatek bude taký ako na počiatku.  Koalícia je konsolidovaná, aj keď Vladino akoby sa mierne staval na zadné (no nie v kauze Tipos), ale v dnešnej dobe už patrí medzi mušie váhy a manévrovať môže iba medzi veľmi úzkymi mantinelmi. Odkaz Ficovi poslal aj jeho ďalší koaličný pajtáš Slota – jeho strana neodstrelí žiadneho ministra, kým ho neodstrelí jeho vlastná strana.

Pochopiteľne, tentoraz nemyslel na smeráckeho financministra, ale upozorňoval premiéra na svojho Janušeka, nad ktorého kreslom vládnucim výstavbe a regionálnemu rozvoju akoby sa zbierali mraky.  Je zaujímavé, akú hustotu naberajú v ostatnej dobe podozrenia z nekalých praktík pri „spravovaní“ štátnych peňazí. Ak je to pod miliardu, už to pomaly ani nikoho nezaujíma. Podľa všetkého sa momentálna garnitúra už na svojich flekoch poriadne zapelešila, rozhliadla sa a teraz skúša, čo si môže dovoliť. Teda do akej výšky. Trochári to v žiadnom prípade nie sú: v porovnaní s „dzurindovcami“ si prihodili jednu nulu – na koniec čísla. Kým pri Mikiho vláde a tendro-kauzách vláčiky či tretí mobilný operátor išlo o stovky miliónov, tu sa šústa od buka do buka miliardami – len taký fukot. A, čuduj sa svete, Smeru rastú preferencie. ú

Proste, vedia to odkomunikovať. Za všetko zlé môžu novinári a opozícia, za dobré Smer.  Kedysi dávno, na počiatku svojho pontifikátu, Robert Fico vyhlásil, že životnosť ministra už pri podozrení z niečoho, čo nie je kóšer, bude tri sekundy. Ale to bolo dávno.