Lodivod Lipšic

2012. February 3. - 13:14

Vyzerá to tak, ako keby niektorí naši vrcholní predstavitelia, presnejšie tí, ktorí na to majú možnosť, počas  svojho pôsobenia v politike zhromažďovali kompromitujúce materiály na svojich i „nepriateľských" politikov.

Usilujú sa jeden druhého držať pod krkom, kauzy dávkujú striedavo, podľa toho, ako si to situácia vyžaduje, väčšinou však tesne pred voľbami.

Druhá vec je, že nadužívanie tohto postupu môže viesť k všeobecnej skepse o pravdivosti jednotlivých prípadov (pozri niekoľko verzií Gorily, záplavu sasaniek a pod.) a k otupeniu občanov.

Toto si asi dobre uvedomuje minister vnútra a preto popri slovných deklaráciách o potrebe vyšetrenia Gorily a nemožnosti zamiesť ju pod koberec prikročil aj k netradičným riešeniam. Ako člen vlády (síce dosluhujúcej) nasadol aj s celou políciou „na jednu loď“ s demonštrantmi, ktorí okrem iného žiadajú aj odchod jeho kolegov z vlády. Za ostatných dvadsať voľakoľko rokov sme podobný prípad nezaznamenali.

Nečudo, že si ho všimli aj blogeri a komentátori internetových článkov, ktorí hneď aj upozorňujú na to, že minister vnútra sa zahráva s ohňom. Takéto organizovanie pouličného odporu z vládnej úrovne môže byť aj veľmi nebezpečné, môže sa rozrásť do nezvládnuteľných rozmerov a polícia bude dezorientovaná, lebo bude „na jednej lodi“. Kto bude potom zodpovedný za prípadné trestné činy i škody, ktoré nastanú týmto pohybom? Azda len nie minister?

Komentátori poukazujú aj na to, že pán minister mal možnosť a povinnosť zabezpečiť riešenie kauzy Gorila už aj v minulosti ako minister spravodlivosti a ministrom vnútra je už tiež poldruha roka! Vyčítajú mu, že keďže kauzu nedokázal vyšetriť normálnym spôsobom, volá si k tomu ulicu.

Naozaj hrozí, že z pokojnej krajiny sa zo dňa na deň môže stať chaosom a násilím zmietané územie, a to len preto, že kompetentní nie sú schopní zhostiť sa úloh, ktoré majú v kompetencii? Alebo si len niektorí ohrievajú predvolebnú polievočku, zvyšujú si preferencie na úkor neskúsených organizátorov a spontánneho hnutia? Navyše, keď hrozí, že hnutie, o ktorého počestnosti nemusíme zatiaľ pochybovať, môže byť infiltrované extrémistami? Čo ak sa to Lipšicovi naozaj vymkne z rúk, kto potom dá polícii povel, aby vystúpila z tej „jednej“ lode?

Ako súkromná osoba večer pod sprchou môže sympatizovať s demonštrantmi, ale nie ako minister ich nenápadne popchýnať, pretože on by vo funkcii mal byť nestranný. Že chráni slobodu prejavu demonštrantov, to je mi vrcholne sympatické, ale spokojný budem až vtedy, ak uchráni aj majetok a životy občanov.