Napätie v Maďarsku je rizikom aj pre slovenskú menšinu

2012. January 21. - 13:32 | Belföld

Proti novej maďarskej ústave, ktorá platí od 1. januára, už v uliciach Budapešti protestovali desaťtisíce ľudí. Zhoršujúce sa nálady obyvateľstva podľa šéfa krajanskej slovenskej organizácie životu našej menšiny neprospievajú.

Nepriaznivá ekonomická situácia, ale i politické spory a konflikty vlády Viktora Orbána s Európskou úniou vnášajú napätie aj do života slovenskej menšiny v Maďarsku. Práve na živote maďarských Slovákov sa podľa slov Vladimíra Skalského, predsedu Svetového združenia Slovákov v zahraničí, môže prejaviť stupňovanie nacionálnych vášní.

"S určitými obavami sledujeme spoločenské konflikty i ekonomický vývoj v Maďarsku, a to samozrejme aj s ohľadom na významnú slovenskú komunitu, ktorá tam žije," povedal agentúre SITA Skalský. Predseda Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku a súčasne generálny tajomník Svetového združenia Slovákov v zahraničí Ján Fuzik ho už podľa jeho slov v priebehu roku 2011 upozorňoval, že menšinám je maďarskou politikou venovaná čoraz marginálnejšia pozornosť. V Maďarsku žije podľa odhadov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí približne 110-tisíc Slovákov. Aj napriek prísľubom však nikdy nebolo vyriešené ich parlamentné zastúpenie, garantované predchádzajúcou ústavou, tvrdí šéf krajanskej organizácie. Dopady aktuálneho vývoja predstavujú podľa Skalského trojakú hrozbu - v oblasti inštitucionálnej, finančnej a v oblasti nálad obyvateľstva. "Vyzývame maďarskú vládu, aby pokračovala v tom, čo sa osvedčilo, teda v systéme menšinových samospráv, rovnako tak aby neznižovala finančnú podporu slovenskej menšine, ktorá má i tak veľké problémy so zachovaním si svojej identity, s nedostatkom mladých učiteľov i hodín slovenčiny na školách," doplnil.

Proti novej maďarskej ústave, ktorá platí od 1. januára, už v uliciach Budapešti protestovali desaťtisíce ľudí. Silnú kritiku zo strany EÚ vyvolali ústavné zákony o maďarskej centrálnej banke, súdnictve a ochrane osobných údajov. Zhoršujúce sa nálady obyvateľstva podľa Skalského životu našej menšiny neprospievajú. "Pokiaľ ide o nálady obyvateľstva a medziľudské vzťahy, musíme, bohužiaľ, konštatovať, že každá kríza v slovensko-maďarských vzťahoch sa prejavila najhoršie na Slovákoch v Maďarsku, ktorým na budovách rozbíjali okná, či inak ich napádali. Eskalácia nacionálnych vášní je v tomto smere vždy výrazným rizikom," uzavrel. Tomáš Strážay zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku upozorňuje, že v napätej situácii musí byť slovenská menšina v Maďarsku naďalej objektom podpory zo strany Slovenska. "Určite, akékoľvek tendencie, ktoré smerujú k nárastu autoritarizmu a tým pádom aj k presadzovaniu myšlienky homogénneho národa, treba jednoznačne odsúdiť a treba takéto tendencie veľmi citlivo vnímať," dodal Strážay.

sita