Výsledky parlamentných volieb budú podľa ŠÚ SR neskôr

2012. January 22. - 10:36 | Belföld

Štatistický úrad SR sa pripravuje na spracovanie výsledkov marcových predčasných parlamentných volieb. Ako pre médiá povedala po utorkovom zasadnutí Ústrednej volebnej komisie predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová, štatistický úrad vytvoril na spracovanie 50 odborných sumarizačných útvarov a jeden špeciálny pri Ústrednej volebnej komisii (ÚVK).

Na spracovanie výsledkov hlasovania do týchto útvarov nasadí spolu približne 1500 ľudí, 760 počítačov a 360 tlačiarní. Spracovanie výsledkov vyskúša ŠÚ SR v troch skúškach, a to 7. a 21. februára a 5. marca. Posledná, tretia skúška bude celoplošná.

Keďže vo voľbách kandiduje až 26 politických subjektov, oproti voľbám v roku 2010 bude spracovanie výsledkov hlasovania trvať dlhšie. "Treba počítať s tým, že vzhľadom na počet kandidujúcich politických subjektov sa istým spôsobom predĺži samotné spracovanie výsledkov hlasovania. Očakávame, že oproti voľbám v roku 2010 o nejaké tri - štyri hodiny," povedala Benkovičová. Výsledky by teda mali byť známe v nedeľu 11. marca okolo obeda. Závisieť to bude aj od práce okrskových volebných komisií a od počasia.

Štatistický úrad bude tradične priebežné výsledky hlasovania okrem svojej webovej stránky statistics.sk zverejňovať aj na externom webe volbysr.sk. Pri zverejňovaní priebežných výsledkov bude ŠÚ SR "vychádzať, samozrejme, z platných spracovaných okrskových volebných zápisníc". Šéfka štatistiky očakáva, že "prvé čísla by sa na portáloch mohli objaviť okolo 22:30 - 22:45, podľa toho ako okrsky spracujú svoje zápisnice. Aktualizácia výsledkov bude každých desať minút až do ukončenia spracovania," dodala Ľudmila Benkovičová.

Predčasné parlamentné voľby budú v sobotu 10. marca. O hlasy občanov sa v nich uchádza 26 politických subjektov.

SITA/para