SNS: Slovenských podporovateľov Orbána by Danko posadil do väzby

2012. January 23. - 14:08 | Belföld

Slovenských občanov, ktorí v sobotu 21. januára v Budapešti vyjadrili vďaku maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, by podpredseda SNS Andrej Danko posadil do policajnej väzby.

„Keby SNS mala ministra vnútra, tak všetci tí ľudia z tej demonštrácie by išli do 48 hodín do väzby rovno na hraniciach a boli by konfrontovaní s Trestným zákonom a preskúmaná podstata trestného činu vlastizrady. Toto nie je možné, aby obyvatelia Slovenska vyvesovali transparenty ďakujeme ti Viktor, zdraví ťa Felvidék, ďakujeme ti za občianstvo,“ povedal dnes Danko na tlačovej besede.

Danko reagoval na demonštráciu, ktorá sa konala v sobotu večer pred budovou maďarského parlamentu. Maďarskí občania na nej vyjadrovali podporu Orbánovej vláde, ktorá čelí kritike Európskej únie. Podľa Danka je však činnosť únie nedostatočná. „Nemá kto nás zastať na medzinárodnej scéne. (...) Ako je možné, že EÚ a Brusel znova rieši len centrálnu banku a zákony o cirkvách Maďarska? Prečo si nikto nevšíma zákon o dvojitom občianstve?“ pýtal sa a o Orbánovi povedal, že „je jeden veľký diktátor východnej Európy“ a svojich ľudí klame a vedie do záhuby.

Z nedostatočnej aktivity Danko obvinil aj premiérku Ivetu Radičovú a ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu (obaja SDKÚ-DS), ktorý sa podľa neho venuje len kauze Gorila, pretože sa „trasie lebo jeho kariéra sa pomaly končí“. Nazdáva sa, že ak by sa podobný „fakľový pochod“ uskutočnil na Slovensku, zahraničné inštitúcie by na Slovákov útočili. „To čo sa deje v Maďarsku, nemá v povojnovom období absolútnu obdobu.“

SITA/para