MATICA: Protestujú proti parodovaniu štátneho znaku

2012. January 24. - 14:03 | Belföld

Matica slovenská je rozhorčená počinom poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Matoviča, ktorý minulý týždeň v piatok pred vchodom najvyššieho zákonodarného orgánu umiestnil paródiu slovenského štátneho znaku.

"Máme vo veľkej úcte slobodu slova a prejavu, ktorá nám po rokoch totality umožňuje slobodne prejaviť svoj názor a chápeme aj potrebu upozorňovať na veľmi vážne neduhy slovenskej spoločnosti, zároveň však dôrazne požadujeme, aby sa nijakým spôsobom neurážal slovenský národ a jeho štátne symboly," uviedol predseda Matice slovenskej Marián Tkáč s tým, že náš štátny znak - strieborný dvojramenný kríž na modrom trojvrší – je celé stáročia bytostne zviazaný s našimi dejinami a od revolučných rokov 1848/49 pod týmto posvätným symbolom až po obetu vlastného života bojovali celé generácie Slovákov.

Podľa neho tento znak, ktorý nám cudzia nadvláda stáročia upierala používať, nemožno nijakým spôsobom parodovať ani zosmiešňovať. "Vyzývame preto príslušné orgány štátu, aby zvážili, či nebol v tomto prípade porušený paragraf Trestného zákona o hanobení štátneho symbolu, resp. o hanobení národa," dodal Tkáč.

- sita/para -