PRIESKUM: Voliči Smer-SD a KDH si vedia predstaviť spoločnú koalíciu

2012. January 24. - 18:21 | Belföld

Voliči strán Smer-SD a KDH si vedia predstaviť spoločnú koalíciu. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý uskutočnila v dňoch 5. až 11. januára na reprezentatívnej vzorke 1 145 respondentov.

Medzi voličmi Smer-SD však prevláda očakávanie, že ich strana nebude potrebovať žiadnych partnerov a zostaví vládu sama. Presvedčených o tom je 46 percent voličov Smeru-SD. Ak by Smer-SD hľadal spojenca do koalície, jeho voliči by si priali najskôr KDH. Vládu Smeru-SD a KDH privítalo 29,3 percenta voličov sociálnych demokratov, kým iné koalície označili prevažne len ako menšie zlo, alebo by ich úplne odmietli. Rovnaký variant dominoval aj v koaličných preferenciách voličov najsilnejšej strany, 47,2 percenta z nich by si vybralo koalíciu Smeru-SD s KDH.


Najväčšie koaličné sympatie voči strane Smer-SD recipročne vyjadrili voliči KDH, 33,8 percenta z nich by dvojkoalíciu sociálnych a kresťanských demokratov privítalo, respektíve len 13,3 percenta ju odmieta. Aj koaličné preferencie sympatizantov KDH sú jednoznačne orientované k partnerstvu Smeru-SD a KDH – pred všetkými ostatnými možnosťami by ho uprednostnilo 43,9 percenta z nich.


K širokej koalícii stredopravých strán v rovnakom zložení ako mala dosluhujúca garnitúra (SDKÚ-DS, KDH, SaS a Most-Híd) sa dnes hlásia najmä voliči SDKÚ-DS a Most-Híd. Sympatizuje s ňou 41,2 percenta respondentov, ktorí chcú dať svoj hlas SDKÚ-DS a 49,6 percenta voličov strany Most-Híd. Ako najvhodnejšiu alternatívu povolebného vývoja si ju želá 45,9 percenta sympatizantov SDKÚ-DS a 51,2 percenta voličov Most-Híd.
Medzi voličmi strany SaS a hnutia Obyčajní ľudia-nezávislé osobnosti jednoznačne víťazí predstava vytvorenia inej koalície, ktorá v dotazníku nebola explicitne uvedená. Inú zostavu v budúcej koalícii by si želalo 52,5 percenta voličov liberálov a až 71,5 percenta stúpencov strany Igora Matoviča.


- sita/para -

Tags: MVK