PROCHÁZKA: Nezvolenie členov Súdnej rady ohrozí jej činnosť

2012. January 26. - 11:18 | Belföld

Ak by súčasný parlament nezvolil troch nových členov Súdnej rady SR, podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Radoslava Procházku by to ohrozilo jej funkčnosť.

Ako povedal Procházka pre agentúru SITA, Súdna rada SR súrne potrebuje plniť niektoré svoje základné kompetencie, vrátane voľby podpredsedu Najvyššieho súdu SR.

O zaradenie voľby požiadal šéfa parlamentu Pavla Hrušovského Ústavnoprávny výbor NR SR. Poslanci NR SR by tak mali na poslednej schôdzi v tomto volebnom období, ktorá sa začína 31. januára, voliť členov Súdnej rady. „Dôvodom mojej požiadavky je, že funkčné obdobie troch členov Súdnej rady za parlament sa končí 22. mája, pričom je jasné, že nový parlament nebude nových členov Súdnej rady voliť skôr ako v júni, možno dokonca aj neskôr,“ povedal Procházka.

Po troch členoch do rady nominuje prezident, parlament a vláda, ôsmich si volia sami sudcovia. Od 1. januára platí, že sudcovia si budú členov súdnej rady voliť na základe regionálneho princípu. Sudcovia v každom kraji tak budú do súdnej rady voliť po jednom členovi. Doteraz ich volili spoločne, viacerí členovia rady teda mohli pochádzať z toho istého kraja, po novom bude každý kraj jednomandátovým volebným obvodom.

SITA/para