Fico je v Gorile podozrivý, mal by sa priznať, tvrdí Lipšic

2012. February 5. - 13:46 | Belföld

Predseda najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD Robert Fico sa dlhodobo snaží, aby v kauze Gorila nefiguroval, je však jediným aktérom z aktívnych politikov, ktorý do bytu na Vazovovej ulici, spomínaného v spise Gorila, chodil. V dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH).

Ako zdôraznil, do bytu nechodil ani Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS), ani Béla Bugár (Most-Híd) a ani Gabriel Palacka. "Ja pevne verím a držím mu palce, aby konečne nabral odvahu a by sa konečne priznal po niekoľkých týždňoch, lebo celkom zjavne sa tam nerozprávali len o Coca-Cole, ale aj o iných veciach," dodal minister s tým, že Fico je jeden z podozrivých. Lipšic sa preto nečuduje, že šéf Smeru spochybňuje vyšetrovanie.

Detaily z vyšetrovania kauzy minister Lipšic prezradiť nechcel. Informoval však, že vyšetrovanie prebieha v plnom prúde a v súčasnosti sa preverujú finančné transakcie. "V priebehu niekoľkých týždňov bude toľko dôkazov, aby sa ani po voľbách kauza nezamietla pod koberec," dodal. Lipšic dnes reagoval aj na rozhodnutie bratislavského okresného súdu, ktorý zakázal vydať knihu kanadsko-slovenského novinára Toma Nicholsona o Gorile. Lipšic toto rozhodnutie považuje v slobodnej spoločnosti za absurdné a podľa jeho slov sa takto vraciame niekde do obdobia pred rokom 1989. "Ukazuje to tiež, že reformy v justícii sa musia zamerať na razantnejšiu personálnu reformu," uzavrel.

Lipšic opäť vyzdvihol prácu polície počas piatkového protestu Gorila. "Polícia prejavila aj obrovskú mieru trpezlivosti, keď znášala verbálne aj fyzické útoky," doplnil. Vodné delo bolo podľa jeho slov použité len proti skupinke extrémistov, ktorí chceli provokovať a vyvolávať strety s políciou.

SITA/para