Zákon neohrozí predaj Kinder vajíčok

2012. February 17. - 13:51 | Belföld

Predaj hračiek, ktoré sú pevnou súčasťou potravinového výrobku, bude zakázaný. Vyplýva to zo zákona o bezpečnosti hračiek, ktorý 2. februára schválila NR SR a dnes ho podpísal prezident Ivan Gašparovič.

Zákaz sa bude vzťahovať na prípady, keď je potrebné potravinový výrobok najprv skonzumovať, aby sa spotrebiteľ dostal k hračke.

Ministerstvo hospodárstva však spotrebiteľov ubezpečilo, že zákon neohrozí predaj Kinder vajíčok. Nové právne nariadenie totiž zakazuje predaj takej hračky, ktorá je pevne pripevnená k potravinovému výrobku v čase konzumácie takým spôsobom, že je potrebné potravinový výrobok najprv skonzumovať, aby sa spotrebiteľ dostal priamo k hračke. Ide napríklad o hračku umiestnenú v strede lízanky, ktoré dieťa musí najskôr skonzumovať, aby sa k hračke dostalo. „Obľúbených Kinder vajíčok sa tento zákaz preto nedotýka. Tie zostávajú na našom trhu aj naďalej,“ ubezpečil rezort hospodárstva.

Hračka v Kinder vajíčku má podľa ministerstva totiž samostatný obal, nie je pevnou súčasťou potraviny a na obale potravinového výrobku má uvedené upozornenie pre prítomnosť dospelej osoby kvôli bezpečnosti detí, čím sa znižuje riziko vdýchnutia alebo prehltnutia hračky.

Zákon o bezpečnosti hračiek do našej legislatívy zavádza prísnejšie európske bezpečnostné normy. Zákon ruší nariadenie vlády z roku 2011 o technických požiadavkách a postupoch posudzovania zhody na hračky. Nový zákon okrem prísnejších bezpečnostných požiadaviek prináša pre výrobcov a dovozcov vyššiu mieru zodpovednosti a prísnejší dohľad nad trhom.

Nový zákon napríklad definuje povolené chemické zloženie, zakazuje a sprísňuje používanie karcinogénnych, mutagénnych látok alebo látok poškodzujúcich reprodukciu a zároveň znižuje prípustné limity pre isté nebezpečné látky ako napríklad olovo. Zavádza tiež povinnosť výrobcov poskytovať úplné technické informácie o všetkých vyrábaných hračkách a uchovávať ich desať rokov. Sankcie za nedodržanie zákona sú stanovené až do 50-tisíc eur. Pri opakovanom porušení zákona sa môže pokuta zdvojnásobiť.

SITA/para