Pre sýkorovcov navrhol žalobca trest 25 rokov

2012. February 21. - 14:44 | Belföld

Vysoké tresty - v piatich prípadoch 25 rokov väzenia - dnes navrhol prokurátor špeciálnej prokuratúry v záverečnej reči pre obžalovaných v kauze seneckej a čiastočne bratislavskej skupiny údajných sýkorovcov vedenej Martinom B., prezývaným Rus.

Tieto dvadsaťpäťročné tresty žalobca chce pre údajného bossa skupiny, ktorý je na úteku (žiada pre neho aj peňažný trest 150-tisíc eur), ako aj pre Alexandra B. (návrh peňažného trestu 100-tisíc eur), Milana B., Františka L. a Milana J. Trest by si podľa návrhu mali odsedieť v najprísnejšom väzení. Františkovi K. navrhol žalobca trest 19 rokov väzenia, Ivicovi K. 18 rokov, Borisovi Ž. 17 rokov a Štefanovi Z. tri roky. Jaroslav P., ktorý sa na súde priznal, by si mal podľa prokurátora špeciálnej prokuratúry odsedieť osem rokov. Proces pokračuje záverečnými rečami obhajcov.

Prokurátor sa opieral predovšetkým o výpovede svedka Radovana G., ktorý v minulosti patril do skupiny. Ten však s ňou začal mať problémy pre údajné dlhy v kasíne a z obavy o svoj život išiel na políciu, kde vypovedal proti jej členom. Okrem toho prokurátor poukázal na výpoveď obžalovaného Jaroslava P., ktorý sa na súde priznal, ako aj o niektorých ďalších svedkov. Žalobca dnes pripomenul, že pôvodne obžalovaný Róbert B., ktorý sa krátko pred začiatkom procesu obesil v cele, napísal vo väzbe list, ktorým sa priznal.

Podľa prokuratúry po smrti Petra Havásiho prevzal Martin B. prezývaný Rus vedenie skupiny, ktorá „mala na starosti“ oblasť Senca. Pod Martina B. údajne najvyššie v hierarchii skupiny patril Alexander B.. Pod ním údajne boli viacerí ľudia spomedzi obžalovaných, niektorí z nich však podľa žalobcu patrili pod bratislavské vedenie skupiny. Časť obžalovaných nesúdia ako členov skupiny. Sýkorovci majú podľa prokurátora rozdelené teritória. Z nasadených odpočúvaní podľa prokurátora vyplýva, že údajní členovia skupiny „sa zbierali“, teda prichádzali pomôcť aj inej časti skupiny, ak to bolo treba.

Obžaloba obsahuje 16 skutkov. Prokuratúra skupine pripisuje vydieračský únos, hrubý nátlak na údajného dílera drog a podpálenie jeho auta, zapálenie dverí posilňovne, ktorej majiteľ nechcel platiť za ochranu, podpálenie kaderníctva, predávanie falošných diaľničných známok s údajnou škodou 1,1 milióna eur, pokus o zbitie jedného Rakúšana a zapálenie auta v Senci. Našiel sa u nich aj nelegálny granát, hlaveň, náboje, u dvoch obžalovaných konope. Ďalší údajne falšoval kolky. V jednotlivých skutkoch v obžalobe figurujú rôzni obžalovaní.

Podľa obžaloby napríklad niektorí členovia skupiny vylákali pod zámienkou dodania dávky drogy mladého muža k jazeru Guláška pri Senci, kde ho spolu s jeho priateľkou s výkrikmi "polícia" spútali a previezli na iné miesto a potom bili. Od jeho brata údajne telefonicky žiadali výkupné dva milióny Sk (66,3 tis. eur). Po prísľube brata, ktorý bol v zahraničí, že peniaze skúsi zohnať, dvojicu zviazali a odišli. Ďalší zo skutkov súvisel s mužom, ktorý vraj bol dílerom drog v Modre a nútili ho k plateniu ochrany päťtisíc Sk (165 eur) a pokuty 200-tisíc Sk (6,6 tisíca eur) za to, že ešte neplatil. Peniaze nezohnal, údajne mu zapálili auto. S podpálenými dverami skončil podľa obžaloby majiteľ fitnescentra v Senci, ktorého údajne nútili k plateniu za ochranu a dlhovali mu nezaplatené vstupy do posilňovne, kde chodili cvičiť.

Polícia desiatich členov skupiny zatkla v Bratislave, Senci a Pezinku vo februári 2010, deviati vtedy skončili vo väzbe. Podľa prokurátora boli o policajnej akcii vopred informovaní, čo umožnilo útek údajného bosa. Skupina sýkorovcov je pomenovaná podľa jedného z prvých mafiánskych bosov v novodobej histórii Slovenska - Miroslava Sýkoru.

SITA/para