Smer sleduje, či sa opozícia dohodne

2012. October 2. - 15:29 | Belföld

Smer-SD bude podľa členky užšieho vedenia strany Renáty Zmajkovičovej sledovať, či sa opozičné strany dohodnú na navrhnutom kandidátovi na funkciu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

Ako povedala Zmajkovičová dnes pre agentúru SITA, stále platí, že táto funkcia patrí opozícii. Kandidátom SaS na post predsedu NKÚ je Vladimír Klimeš. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes agentúre SITA poskytla hovorkyňa strany Tatiana Tóthová. SaS o tejto nominácii dnes informovala predsedov poslaneckých klubov ostatných opozičných strán.

Parlament dvakrát do funkcie predsedu NKÚ nezvolil prvého kandidáta SaS Kamila Krnáča. V septembri ho podporilo 63 poslancov, 49 bolo proti, 27 sa zdržalo hlasovania a deväť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Na zvolenie potreboval Krnáč nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov. V septembri získal presne o desať hlasov viac ako v júli. Následne oznámil, že už viac nebude kandidovať na tento post. “Spôsob, akým strana Smer-SD vystupuje v otázke voľby predsedu NKÚ, je dôkazom, že Robert Fico robí všetko pre to, aby ovládol všetky ústavné inštitúcie v štáte,“ povedal Krnáč pre agentúru SITA v septembri s tým, že sa odmieta podieľať na tejto politickej hre.

Na tom, že post šéfa NKÚ obsadí SaS, sa dohodli opozičné strany po tom, čo premiér Robert Fico oznámil, ktoré funkcie mieni ponechať opozícii. Okrem NKÚ opozícia mala nominovať aj šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Podľa opozičnej dohody tento post malo obsadiť KDH. U Fica však nepochodili s návrhom, aby bol predsedom úradu Peter Mach. Fico jeho nomináciu podmieňoval súhlasom zamestnávateľských zväzov, či Združením miest a obcí Slovenska. Od júla stojí na čele ÚVO Zita Táborská, keď ju do funkcie v júni zvolili poslanci Smeru-SD. Táborská sa uchádzala o predsednícky post už v lete 2011, keď vtedajšia premiérka Iveta Radičová organizovala výberové konanie. Táborská sa dostala do užšieho výberu, ale Radičovej vláda už výber kandidáta na šéfa úradu nedokončila.

SITA

Tags: Smer, SaS