Fico a Nečas sa stretnú deň po pamätnom dni na Slovensku

2012. October 22. - 13:47 | Belföld

Slovenský premiér Robert Fico a predseda vlády Českej republiky Petr Nečas sa v pondelok 29. októbra stretnú v Uherskom Hradišti a v Trenčíne pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatných štátov.

Spoločné zasadnutie vlád oboch krajín má nielen potvrdiť nadštandardné vzťahy medzi Slovenskom a Českou republikou, zrodiť by sa malo aj spoločné vyhlásenie, vďaka ktorému sa predĺži splavnosť vodnej cesty Otrokovice – Rohatec, teda Baťovho kanála. "Spoločné rokovanie sa začne na moravskej strane v priestoroch Jezuitskej koleje v Uherskom Hradišti a bude pokračovať na slovenskej strane v hoteli Elizabeth v Trenčíne pracovným obedom, ktorý zavŕši podpis spoločného vyhlásenia," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Premiéri by mali podpísať dohodu o dočasnom užívaní časti štátneho územia a majetku SR pre výstavbu a prevádzku stavby „Predĺženie splavnosti vodnej cesty Otrokovice – Rohatec“ na hraničnom vodnom toku Radejovka (Radějovka) v katastrálnych územiach mesta Skalica a obcí Sudoměřice a Rohatec. Podpísať chcú aj Protokol o zmene a doplnení Zmluvy medzi SR a ČR o právnej pomoci poskytovanej justičnými orgánmi a úprave niektorých právnych vzťahov v občianskych a trestných veciach z 29. októbra 1992 a jej Záverečného protokolu. "Na spoločnom zasadnutí sa prerokujú kľúčové otázky vzájomnej spolupráce medzi SR a ČR, problematika bezpečnosti, energetiky a projekty v oblasti infraštruktúry," dodal tlačový odbor.

Termín historicky prvého spoločného rokovania nie je náhodný, ale symbolický. Fico a Nečas sa stretnú deň po štátnom sviatku v Českej republike a pamätnom dni na Slovensku, keď si pripomíname vznik samostatného česko-slovenského štátu. O spoločnom zasadnutí vlád, ktorým by oslávili 20. výročie vzniku oboch štátov, hovoril premiér Fico ešte v apríli na svojej prvej zahraničnej ceste tradične smerujúcej do Prahy. "Veľmi si vážim vzťahy medzi našimi krajinami. Urobím všetko pre to, aby tieto vzťahy mali naďalej takúto kvalitu a aby sa zlepšovali," vyhlásil vtedy Fico.

SITA

Tags: Fico