Na pozvanie rokovať o Gabčíkove zatiaľ Maďari nereagujú

2012. October 23. - 13:14 | Belföld

Oficiálne rokovania medzi Maďarskom a Slovenskom o vodnom diele Gabčíkovo-Nagymaros by sa mali začať v novembri, maďarská strana však zatiaľ na oficiálne pozvanie rokovať nezareagovala.

Slovenský splnomocnenec vlády pre Gabčíkovo Peter Hatiar sa neoficiálne stretol 4. júla tohto roku v Budapešti so splnomocnencom maďarskej vlády Marcelom Szabóom. Ako agentúre SITA povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel, na základe tohto stretnutia Hatiar pozval listom z 26. septembra svojho partnera a maďarskú vládnu delegáciu na oficiálne rokovania do Bratislavy, pričom navrhol tri možné novembrové termíny. "Do dnešného dňa na útvar splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros neprišla oficiálna odpoveď," povedal Gandel.

Maďarský premiér Viktor Orbán ešte v apríli poveril predstaviteľa vlády Maďarska pred súdnym dvorom v Haagu Marcela Szabóa vyjednávaním so Slovenskom o implementácii rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu z roku 1997, ktorý vtedy rozhodol v spore o vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros. Pätnásť rokov starý rozsudok dodnes nebol implementovaný, oba štáty si ho vykladajú rozdielne, spoločné riešenie sporu sa tak pokúšajú nájsť vládne delegácie.

Korene celého sporu siahajú do roku 1977, keď socialistické Československo a Maďarsko podpísali zmluvu o výstavbe Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros na Dunaji. Maďari však v roku 1989 práce pozastavili a v roku 1992 sa zmluvu pokúsili jednostranne vypovedať. Československo pristúpilo k tzv. variantu C, čiže prehradeniu Dunaja pri Čunove, čo nebolo zmluvne podchytené. Slovenská strana variant C považovala z hľadiska funkčnosti diela v Gabčíkove za vynútený, aby sa mohla zachovať podstata Gabčíkova. Spor medzi Maďarskou a Slovenskou republikou o Sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros bol spoločne predložený medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu. V septembri 1997 súd rozhodol, že zmluva z roku 1977 medzi Maďarskom a Československom o výstavbe vodného diela Gabčíkovo-Nagymaros naďalej platí a že Maďarsko nebolo oprávnené v roku 1989 pozastaviť a neskôr opustiť pridelené práce na vodnom diele. Súd tiež konštatoval, že Československo bolo oprávnené v novembri 1991 začať prípravu alternatívneho dočasného riešenia (nazývaného Variant C), ale nie uviesť ho do prevádzky v októbri 1992 ako jednostranné opatrenie.

SITA