Radičová by v prezidentských voľbách Fica výrazne predbehla

2012. October 23. - 10:57 | Belföld

Ak by sa prezidentské voľby konali už teraz, zvíťazila by bývalá premiérka Iveta Radičová so ziskom 40,4 percenta, súčasný predseda vlády Robert Fico by získal rovných 30 percent hlasov.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý v dňoch 5. až 11. októbra na vzorke 1 133 respondentov uskutočnila Agentúra MVK. Ľudia odpovedali na otázku: "Voľby prezidenta SR budú v roku 2014. Ak by sa konali už teraz, komu by ste dali svoj hlas, ak by na funkciu hlavy štátu kandidovali títo uchádzači?"

Expredsedu KDH Jána Čarnogurského by podľa prieskumu volilo 9,7 percenta opýtaných, nasleduje Andrej Kiska so 7,9 percenta, Pavol Hrušovský so ziskom 7,6 percenta a Mikuláš Huba, ktorého by volilo 4,4 percenta respondentov. Na takto namodelovaných virtuálnych voľbách by sa nezúčastnilo alebo si spomedzi ponúkaných kandidátov nevedelo vybrať 30,7 percenta účastníkov výskumu.

Ak by volili len voliči vládnej strany Smer-SD, víťazom volieb by sa s veľkým náskokom stal Robert Fico, ktorého by podporilo 70,4 percenta opýtaných. Druhá by skončila Iveta Radičová s podporou 14,9 percenta respondentov. Na druhej strane, ak by sa na voľbách zúčastnili iba voliči strán stredopravej opozície (OĽaNO, KDH, Most-Híd, SaS, NOVA, SDKÚ-DS a SMK), novou hlavou štátu by sa stala Iveta Radičová so ziskom 55,5 percenta. Druhé miesto by obsadil Ján Čarnogurský s podporou 15,8 percenta, nasledoval by Ján Hrušovský, ktorého by volilo 14,8 percenta účastníkov prieskumu. Roberta Fica by volilo 3,7 percenta respondentov.

SITA