Rómska reforma by mohla byť protiústavná

2012. October 23. - 18:25 | Belföld

Strana Most-Híd nesúhlasí s rómskou reformou v oblasti vzdelávania, ktorá by podľa nej mohla byť pre diskrimináciu protiústavná.

Podľa vyjadrenia tlačovej tajomníčky strany Zuzany Bačiak Masarykovej je utópiou. "Predložené návrhy sú povrchné a populistické, nedefinujú nástroje zavádzania reforiem do praxe a tiež nevyčísľujú finančnú náročnosť jednotlivých opatrení. Opatrenia, ktoré boli predstavené, sa vzhľadom na svoju náročnosť, obsahovú aj finančnú, nedajú realizovať do troch rokov," povedala tajomníčka strany.

Podľa strany Most-Híd je veľká časť reforiem zameraná len na deti z tzv. rizikových rodín ako trest za neplnenie si povinnosti ich rodičov. "Reforma obsahuje veľký počet represívnych opatrení bez toho, aby na druhej strane subjekty, ktorých sa to týka, dostali čo len najmenšiu ochranu pred zneužívaním možnosti označenia rodiny ako rizikovej," povedala Bačiak Masaryková. Odporúča zamerať pozornosť na Stratégiu integrácie Rómov do EÚ 2020, rozpracovať ju na úroveň akčných plánov a monitorovať jej dodržiavanie. "Zároveň odporúčame vláde, aby pri zavádzaní prvkov inkluzívneho vzdelávania neobišla riešenie segregácie v školách, pripravila desegregačné pilotné plány, ich financovanie a vypracovanie modelu sankcionovania segregácie, " dodala.

Ako uviedla tlačová tajomníčka strany, predložené prvé návrhy reformy sú sčasti postavené na dobrých základoch. Správnym krokom je podľa nej zvýšenie počtu rómskych detí na predškolskej príprave, celodenný výchovný systém, zvýšenie počtu rokov školskej dochádzky, upravená vstupná pedagogicko-psychologická diagnostika detí a presun žiakov s ľahkým mentálnym postihom do hlavného vzdelávacieho prúdu.

SITA

Tags: Most-Híd