Vodné dielo má 20 rokov, prídu ministri

2012. October 24. - 10:46 | Belföld

Symbolické miesto si pre dnešné rokovanie zvolila vláda – jej 31. schôdza sa uskutoční v priestoroch vodného diela Gabčíkovo, ktoré presne pred 20 rokmi spustili do prevádzky.

Na časti rokovania kabinetu sa zúčastní aj Július Binder, ktorý v čase prehradenia starého koryta Dunaja šéfoval podniku Vodohospodárska výstavba, ako aj jej dnešný generálny riaditeľ Ladislav Lazár.

Vodné elektrárne, ktoré sú súčasťou vodného diela, vyrábajú asi polovicu objemu celkovej elektrickej energie vyrobenej z vody na Slovensku. Vzdutím vôd Dunaja v zdrži Hrušov pomocou objektov stupňa Čunovo a vybudovaním 17 kilometrov dlhého prívodného kanála so stupňom Gabčíkovo, ako aj vyhĺbením osemkilometrového odpadového kanála so zaústením do Dunaja pri obci Sap, energetici získali na stupni Gabčíkovo pre vodnú elektráreň spád 13 až 24 metrov. Tento spád spolu s prietokom vody v Dunaji využívajú na výrobu ekologicky čistej, surovinovo nenáročnej elektrickej energie. Vodná elektráreň Gabčíkovo sa podieľa 10 percentami na celkovej vyrobenej elektrickej energii na Slovensku. Okrem výroby elektrickej energie na stupni Gabčíkovo (ročná výroba približne 2 000 GWh ), sa využíva energeticky aj dotácia starého koryta Dunaja vo vodnej elektrárni Čunovo (ročná výroba 184 GWh ), v malej vodnej elektrárni na odbernom objekte do Mošonského ramena Dunaja (ročná výroba 4 GWh ) a v malej vodnej elektrárni pri odbernom objekte do zavlažovacieho kanála SVII (ročná výroba 4 GWh). Plavba po Dunaji bola definitívne presmerovaná v novembri 1992. Od začiatku prevádzky Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 sa plavebnými komorami preplavilo 304 409 plavidiel, čo predstavuje 116,5 milióna ton nákladu a 5,3 milióna preplavených ľudí.

Ministri dnes prerokujú materiál, súvisiaci s vodným dielom. Splnomocnenca vlády SR pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros Petra Hatiara má nahradiť generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár od 25. októbra. Výmenu vo funkcii navrhuje minister dopravy Ján Počiatek. Ten pokladá obsadenie miesta splnomocnenca pre nájdenie východiska na doriešenie sporu v súvislosti s dostavbou vodného diela Gabčíkovo - Nagymaros za kľúčovú otázku. Optimálnym pre naplnenie tohto cieľa je z pohľadu rezortu dopravy navrhnutie Ladislava Lazára, ktorý bude reprezentovať politiku vlády a má dôveru ministra. Splnomocnenec pre Gabčíkovo je zároveň vedúcim delegácie vlády na rokovaniach s vládnou delegáciou Maďarska o vykonaní rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros. Je pritom poverený vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.
Aj envirorezort na výjazdové rokovanie predložil návrhy, ktoré súvisia s vodou. Vláda posúdi návrh Dodatku k Dohovoru o ochrane a využívaní hraničných vodných tokov a medzinárodných jazier. Ten umožní, aby sa k dohovoru pripojili aj štáty, ktoré sú mimo regiónu Európskej hospodárskej komisie Organizácie spojených národov, ak sú členskými štátmi Organizácie spojených národov. Pre Slovensko nevznikajú z prijatia tohto dodatku žiadne náklady. Výhodou môže byť, že jeho zapracovaním v iných štátoch sveta sa prispôsobia podmienky podnikateľského prostredia - náklady na starostlivosť o vodu sa premietnu do cien tovarov a služieb rovnakým alebo podobným spôsobom ako v Európskej únii. Aby dodatok mohol nadobudnúť platnosť, musia ho prijať dve tretiny jeho zmluvných strán. Minister životného prostredia Peter Žiga prichádza aj s návrhom na ochranu vody ako strategickej suroviny štátu a na jej trvalú udržateľnosť, a to vo vzťahu k cezhraničnému nakladaniu s vodou odobratou zo zdrojov situovaných na území SR.

Ministri dnes schvália aj zostavu, v ktorej pôjdu na spoločné rokovanie s českou vládou pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatných štátov, kde chcú potvrdiť nadštandardné vzťahy medzi Slovenskom a Českou republikou. Dvojrokovanie sa uskutoční v Uherskom Hradišti a v Trenčíne symbolicky 29. októbra, teda deň po štátnom sviatku v Česku a pamätnom dni na Slovensku, keď si pripomíname vznik samostatného československého štátu. Zrodiť by sa malo aj spoločné vyhlásenie, vďaka ktorému sa predĺži splavnosť vodnej cesty Otrokovice – Rohatec, teda Baťovho kanála. Podpísať chcú aj Protokol o zmene a doplnení Zmluvy medzi SR a ČR o právnej pomoci poskytovanej justičnými orgánmi a úprave niektorých právnych vzťahov v občianskych a trestných veciach z 29. októbra 1992 a jej Záverečného protokolu. Na spoločnom zasadnutí prerokujú kľúčové otázky vzájomnej spolupráce medzi SR a ČR, problematiku bezpečnosti, energetiky a projekty v oblasti infraštruktúry.

SITA