Poslanci presadzujú lepšiu ochranu občanov EÚ v zahraničí

2012. October 25. - 16:09 | Belföld

Diplomatické a konzulárne služby všetkých členských štátov Európskej únie (EÚ) v zahraničí musia zabezpečiť ktorémukoľvek občanovi EÚ rovnakú ochranu, akú poskytujú svojim štátnym príslušníkom.

Uvádza sa to v uznesení, ktoré dnes schválil Európsky parlament. Kľúčovú úlohu pri ich ochrane v tretích krajinách by podľa poslancov mali zohrávať delegácie EÚ.

Každý občan EÚ, ktorý sa mimo územia únie ocitne v ťažkostiach, ak sa napríklad stane obeťou nehody, násilia, lúpeže alebo sa dostane do krízovej situácie, by tak mohol hľadať pomoc na veľvyslanectvách alebo konzulátoch ktorejkoľvek členskej krajiny EÚ, prípadne delegácie EÚ, ak v tej krajine nie je zastupiteľstvo jeho štátu.

Za nové pravidlá hlasovalo 596 poslancov, 66 bolo proti a 12 sa zdržalo, informovala agentúru SITA Jana Bolgáčová z tlačového odboru EP.

"Tento návrh je ukážkovým príkladom toho, že viac Európy nemusí zároveň znamenať viac byrokracie alebo viac Bruselu. Viac Európy môže znamenať aj väčšiu pomoc pre európskych občanov v núdzi, viac ochrany pre nezastúpených občanov v tretích krajinách, ktorí sa ocitnú v zúfalej alebo krízovej situácii," uviedla autorka uznesenia, europoslankyňa Edit Bauer (SMK). Rozhodnutie privítali aj ďalší slovenskí europoslanci. "EP prijal pre našich občanov významné rozhodnutie, ktoré umožní všetkým občanom EÚ, teda aj Slovákom, reálne využívať konzulárnu ochranu ktoréhokoľvek zastupiteľstva štátov EÚ alebo misie EÚ na celom svete," uviedol poslanec Boris Zala (Smer-SD). "V záujme bezchybného fungovania tejto služby však treba precíznejšie doriešiť otázky materiálneho zabezpečenia z vyššej záťaže dotknutých pracovísk," dodal Jaroslav Paška (SNS).

Delegácie EÚ (podliehajúce Európskej službe pre vonkajšiu činnosť) v tretích krajinách by podľa EP mali byť zodpovedné za spoluprácu zastupiteľstiev členských štátov a koordináciu ich úsilia v krízových situáciách. Týka sa to aj pomoci občanom, ktorí v týchto krajinách nemajú veľvyslanectvá ani konzuláty. Delegácie by v prípade potreby mohli byť podľa poslancov poverené aj konzulárnymi funkciami. Mali by tiež mať možnosť dohodnúť sa so zastupiteľstvami členských štátov na rozdelení povinností a nákladov a na výmene informácií.

Nová smernica by však nemala členské štáty zaväzovať k takej pomoci nezastúpeným občanom, akú neposkytujú ani vlastným štátnym príslušníkom, uvádza sa v uznesení.

SITA

Tags: EP