Zachovanie sviatku Sedembolestnej chce 117-tisíc ľudí

2012. October 25. - 11:46 | Belföld

Približne 117-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu Iniciatívy občanov za zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie ako dňa pracovného pokoja.

K rušeniu niektorých sviatkov chce vláda pristúpiť pri hľadaní zdrojov na konsolidáciu verejných financií. "V pondelok 23. októbra sme mali viac ako 117-tisíc podpisov od občanov z celého Slovenska a podpisy stále prichádzajú," informoval dnes na tlačovej besede Martin Dilong z iniciatívy.

Predsedovi vlády Robertovi Ficovi už členovia iniciatívy doručili list, v ktorom ho o počte podpisov v petícii informujú. Premiéra žiadajú o osobné stretnutie a vyzývajú ho na verejný dialóg. "Ako formu navrhujeme dve debaty v elektronických médiách na tému Sedembolestná Panna Mária a stav hodnôt v našej spoločnosti, jedna debata by mohla byť v rozhlase a druhá v televízii," vysvetlil Dilong. Počet podpisov v petícii je podľa Dilonga dostatočne veľký na to, aby sa Fico, ktorému je petícia adresovaná, zachoval slušne a stretol sa s nimi. Členovia iniciatívy zvažujú aj stretnutie s predstaviteľmi Národnej rady SR. Dilong pripomenul, že pod petíciu sa ešte v júli podpísali aj takmer štyri desiatky poslancov.

Zástancovia zachovania sviatku nesúhlasia s tvrdením vlády, že zrušenie či presunutie sviatku Sedembolestnej by pomohlo verejným financiám. Dilong si myslí, že vláda by sa mala skôr sústrediť na vytváranie lepších pracovných podmienok a mohla by zlepšiť daňovú politiku. "Bez vyriešenia kľúčových ekonomických a právnych problémov sa ekonomika nenaštartuje, to je riešenie, a nie škrtanie nejakého sviatku," dodal. Ondrej Binder z občianskej iniciatívy poukazuje aj na to, že 15. septembra, teda v deň sviatku, sa narodil aj Fico. "To má dar od Boha, tak nech si to uvedomí," poznamenal.

Vláda uvažuje o zrušení dvoch štátnych sviatkov, ktoré pripadajú na 1. a 15. september. Zrušenie 15. septembra ako štátneho sviatku by si však podľa Fica vyžadovalo otvorenie Vatikánskej zmluvy. Obyčajným zákonom nie je totiž podľa neho možné siahnuť na zmluvu medzinárodného charakteru. Vláda preto uvažuje nad tým, že namiesto otvárania Vatikánskej zmluvy by zákonom presunula oslavu 15. septembra na nedeľu, ak pripadne na pracovný deň. Metropolita Bratislavskej arcidiecézy a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský však tvrdí, že presun sviatku Sedembolestnej Panny Márie na nedeľu v prípade, že by pripadol na pracovný deň, by bol v rozpore s Vatikánskou zmluvou.

SITA

Tags: Fico