Obvinenie z korupcie padlo voči 120 ľuďom

2012. December 21. - 15:38 | Belföld

Úrad Špeciálnej prokuratúry tento rok vzniesol obvinenie z korupcie 120 ľuďom. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa úradu Andrea Predajňová, do 19. decembra prokurátori obžalovali 70 stíhaných za trestný čin korupcie.

Od začiatku roka bolo za tento druh trestnej činnosti právoplatne odsúdených 109 osôb. „Išlo o prípady korupcie napríklad úradníkov štátnej správy, vyšetrovateľov, korupciu lekára Sociálnej poisťovne,“ uviedla Predajňová.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry tento rok podali obžaloby aj v náročných ekonomických trestných veciach. Napríklad 23. júla tak urobili v kauze Transpetrol voči Ignácovi I. a Jánovi H. pre pokus podvodu. Obvinení podľa prokurátora v júni 2009 predstierali, že sú oprávnení konať v mene spoločnosti Transpetrol, a. s. a v Českej republike podpísali exekútorské zápisy, v ktorých za Transpetrol uznali neexistujúce dlhy voči dvom spoločnostiam a vystavili vlastnú zmenku za Transpetrol na rad českej obchodnej spoločnosti. Transpetrolu hrozila škoda viac ako 25,7 milióna eur – v ČR viedli exekúcie na majetok Transpetrolu, ktoré napokon zastavili

Obžalobu podali 16. novembra aj na troch bývalých konateľov 1. dôchodkovej. Prokurátor im pripisuje trestný čin neoprávneného podnikania. V období rokov 1996 až 2001 prostredníctvom siete finančných konzultantov uzatvárali s právnickými aj fyzickými osobami zmluvy o predaji akcií 1. garantovanej s prísľubom ich spätného odkúpenia po určitej dobe a s navýšením. Celkový objem zmlúv bol viac ako 120 miliónov eur. Spoločnosť na túto činnosť nemala povolenia podľa zákona o cenných papieroch, chýbal aj zápis takej činnosti v predmete činnosti v obchodnom registri. Ďalšiu obžalobu podala špeciálna prokuratúra 10. decembra na časť údajnej skupiny piťovcov za skutky, ktoré súvisia s údajne podvodom získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Medzi obvinenými v tomto prípade sú Tibor V., Miroslav A., Matej Š., Milan Š., Pavol P., Michal S. a Karol S. Obžalobe od 30. júla čelí aj bývalý zemplínsky podnikateľ Mikuláš V., a to pre podozrenie z pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného, neodvedenia dane z pridanej hodnoty pri údajnom fiktívnom obchodovaní so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek. Prokurátor v tomto prípade vyčíslil škodu na viac ako 58 miliónov eur.

Na súd smeruje aj prípad streľby v Hurbanove, pri ktorej 51-ročný mestský policajt Milan J. 26. júna zabil troch ľudí a dvoch ďalších zranil. Skončilo sa aj prípravne konanie kauzy Osrblie a prokurátor 19. decembra navrhol obžalovať z nepriamej korupcie Martina N., Igora L., Petra K. a Pavla P. Prví dvaja sú podozriví, že od Petra K. a Pavla P. prijali v júli 2011 úplatok 30-tisíc eur v súvislosti s vybavením dotácie vo výške 300-tisíc eur na dokončenie pozastavenej prestavby a rekonštrukcie Národného športového areálu Osrblie.

Bývalý zamestnanec ministerstva práce Štefan Maliňák definitívne skončil s dvojročným podmienečným trestom za to, že sa ako sprostredkovateľ snažil o korupciu vtedajšej generálnej riaditeľky sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia ministerstva práce. Zámer podplatiť ju súvisel s pripravovanou novelou zákona o starobnom a dôchodkovom sporení, ktorou sa menili pravidlá pre druhý pilier dôchodkového sporenia.

V oblasti boja proti organizovanému zločinu pokračovali tento rok konania proti zločineckým skupinám, všeobecne prezývaným sýkorovci a piťovci. „Trestné konanie vedené proti skupine tzv. sýkorovcov je čiastočne v štádiu súdneho konania, niekoľko páchateľov je právoplatne odsúdených na dlhodobé tresty odňatia slobody,“ dodala Predajňová. Prípad skupiny piťovcov je v štádiu prípravného konania, ale niektorí už boli odsúdení pre čiastkové skutky na tresty odňatia slobody od štyroch do 10 a pol roka odňatia slobody.

Úrad špeciálnej prokuratúry rieši aj problematiku úkladných vrážd. Z mediálne známych prípadov bol v roku 2012 napríklad právoplatne skončený prípad vraždy Roman O. a prípravy vraždy svedka, v ktorom Petra Slezáka odsúdili na 25 rokov odňatia slobody. Rovnaký verdikt predtým padol aj voči Štefanovi Kaluzovi v kauze vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka z Hurbanova.

Špeciálna prokuratúra sa zaoberala aj prípadmi ústavných činiteľov. Bratislavský trestný sudcu Igor Š. dostal v októbri podmienečný trest za korupciu v starom prípade z roku 2002. Sudca Špecializovaného trestného súdu mu vymeral dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, peňažný trest 3 319 eur a päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Sudcu odsúdili len za žiadanie úplatku, nie za jeho prevzatie. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa odvolal, pretože padol podmienečný trest a on navrhoval nepodmienečný „Rozhodnutie súdu je logickým výsledkom vykonaného dokazovania a spravodlivosti bude urobené zadosť, ak obžalovaný bude právoplatne odsúdený,“ vyhlásil po vynesení rozsudku prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Špecializovaný trestný súd vyhlásil na konci novembra rozsudok nad prokurátorom Okresnej prokuratúry v Skalici. Miloša H. odsúdil za prijímanie úplatku na dva roky, dostal aj zákaz činnosti na päť rokov. Rozsudok nie je právoplatný. Podľa prokurátora si Miloš H. po hlavnom pojednávaní vypýtal úplatok od odsúdeného motocyklistu za jazdu pod vplyvom alkoholu za to, že mu navrhol miernejší trest.

Úrad špeciálnej prokuratúry už niekoľkokrát požiadali o spoluprácu najmä pri príprave legislatívy a organizácii zameraných na boj proti korupcii a organizovanému zločinu, napríklad pre krajiny bývalej Juhoslávie. Predajňová upozornila, že vysoká pracovná zaťaženosť prokurátorov úradu neumožňuje ich širšie zapojenie do medzinárodnej spolupráce nad rámec trestného konania v konkrétnych trestných veciach.

SITA