Fico nemôže dlhodobo tolerovať nezodpovednosť

2013. January 14. - 14:54 | Belföld

Hoci by odchod Grécka z eurozóny významne ovplyvnil aj našu ekonomiku, nemôžeme dlhodobo tolerovať nezodpovednosť a neschopnosť urobiť si poriadok vo verejných financiách.

Vo Viedni to počas oficiálnej návštevy Rakúska vyhlásil slovenský premiér Robert Fico. "Ak majú krajiny pokračovať v nezodpovednej politike, ohrozujú nás všetkých. Možno budeme musieť hľadať krajné riešenia, ktoré na určitý čas môžu mať negatívny efekt na ekonomiky," dodal. Fico je zástancom názoru, že ak si krajina nevie urobiť poriadok vo verejných financiách, je radšej za odchod takého štátu z eurozóny. "Ľudia v krajine, kde je úplne bežný plat 550 či 600 eur, čo je najčastejší plat, sa ťažko pozerajú na to, že Slovensko sa zúčastňuje na záchranných misiách," povedal Fico. Podľa premiéra z EÚ viac dostávame ako dávame a "nemôžeme len naťahovať ruky," očakávame však, že Grécko si bude dôsledne plniť svoje domáce úlohy. To najhoršie je však podľa Fica už za nami a druhá polovica roka by mala so sebou priniesť aj zlepšenie ekonomickej situácie.

Rakúsky spolkový kancelár Rakúska Werner Faymann bol vo svojich názoroch trochu umiernenejší. "Teším sa tomu, že eurozóna je zatiaľ celistvá. Som presvedčený, že keby sme vytlačili jednu krajinu von z eurozóny, znamenalo by to stratu dôvery," nazdáva sa. Aj Rakúšania však podľa neho hovoria, že sú ochotní pomôcť, ale chcú vidieť prejavenú reálnu snahu. Faymann sa teší správam, ktoré hovoria o tom, že Grécko si už začalo plniť niektoré svoje záväzky.

Fico aj Faymann sa v rozhovore okrem iného zhodli na potrebe daní. "Všetko privatizovať a žiadne dane, to sú myšlienky, ktoré nevedú správnou cestou. Dane sú veľmi dôležité," hovorí rakúsky kancelár. "U nás prevláda atmosféra, že dane by sa nemali platiť vôbec, ale potom by si štát nemohol plniť niektoré svoje funkcie," pridal sa aj Fico. Obaja štátnici sú preto aj za daň z finančných transakcií.

SITA

Tags: Fico