Prezident Čentéša nevymenoval, začína sa nové kolo, tvrdí Fico

2013. January 14. - 00:38 | Belföld

Národná rada vo veci nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora už nemôže nič urobiť. Na vrchole pyramídy vo voľbe a vymenúvaní tejto funkcie stojí rozhodnutý prezident, a tak sa začína nové kolo.

V diskusnej relácii RTVS - Slovenskej televízie O 5 minút 12 to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Prezident SR Ivan Gašparovič sa podľa Fica vyjadril, že Jozefa Čentéša ako generálneho prokurátora jednoducho nechce. Fico v súvislosti s tým poznamenal, že národnej rade dnes nič nebráni, aby v hľadaní nového generálneho prokurátora pokračovala. "Súčasne hovoríme, že budeme čakať na rozhodnutie ústavného súdu o predbežnom opatrení. My sme nemuseli nič. Čo by sa stalo, keby sme v apríli 2012 po vzniku mojej vlády zvolili nového kandidáta na generálneho prokurátora? No nič. Národná rada by normálne zrušila uznesenie o zvolení pána Čentéša a zvolili by sme nového. A napriek tomu sme vám povedali pri vzniku novej vlády, budeme korektní a budeme čakať na rozhodnutie ústavného súdu," vyjadril sa premiér v relácii.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár tvrdí, že predseda parlamentu Pavol Paška nebráni národnú radu. Nechráni ani charakter štátu, ktorým je parlamentná demokracia. Premiér namietal, že Paška postupoval v súlade s Ústavou SR a vyhlásil podávanie návrhov na kandidáta na generálneho prokurátora do 18. januára. Rovnako si šéf opozičného Mostu-Híd myslí, že ak by prezident prišiel do parlamentu vysvetli dôvody nevymenovania Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora, tak by neobstáli.

Premiér Fico hovorí o dvoch možnostiach v súvislosti s neobsadeným postom šéfa Generálnej prokuratúry SR. Parlament môže podľa neho zvoliť "normálne demokraticky" nového kandidáta a ponúknuť ho prezidentovi, alebo "môžeme čakať niekoľko ďalších rokov a budeme rešpektovať zlý stav na generálnej prokuratúre". Čentéš je podľa neho z hľadiska práva nepoužiteľný.

SITA

Tags: Fico