Fico možnú kandidatúru Čižnára na šéfa GP nekomentuje

2013. January 16. - 14:40 | Belföld

Premiér Robert Fico nekomentuje, či by bol Jaromír Čižnár dobrým kandidátom na generálneho prokurátora.

Čižnára označila za vhodného adepta na tento post Rada prokurátorov, ale jeho meno ešte oficiálne navrhnuté nebolo, takže Fico nemá podľa vlastných slov čo komentovať. "Ja tu nie som na to, aby som posudzoval kvalitu takého alebo onakého právnika," povedal Fico po rokovaní vlády a dodal, že "nezasadala žiadna koaličná rada, žiadna koaličná rada nevyberala žiadneho kandidáta, ako to urobila predchádzajúca vláda". Pripustil však, že ak Rada prokurátora označila Čižnára za možného kandidáta, ktorému dôveruje, tak ide o relevantného kandidáta. Čižnár bol Ficovým spolužiakom, v roku 2006 sa o ňom v médiách hovorilo ako o možnom kandidátovi na post šéfa Slovenskej informačnej služby.

Fico dnes uisťoval, že v národnej rade sa neuskutoční nová voľba kandidáta na generálneho prokurátora, pokiaľ nerozhodne ústavný súd o predbežnom opatrení, ktoré navrhol zvolený kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš a ktorého prezident odmietol vymenovať. Čentéš 3. januára podal na ústavnom súde sťažnosť, ktorou namietal porušenie práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok a právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom v súvislosti s prezidentovými argumentmi, pre ktoré ho nevymenoval za generálneho prokurátora. Sťažnosť zároveň obsahovala aj návrh na nariadenie dočasného opatrenia, aby sa v Národnej rade SR nekonala nová voľba generálneho prokurátora, kým ústavný súd nerozhodne vo veci samej. "Dnes všetci čakáme na rozhodnutie ústavného súdu o predbežnom opatrení a až potom sa dá pristúpiť k akejkoľvek voľbe," povedal Fico, ktorý nechápe, prečo je teraz toľko vzrušenia okolo tejto témy.

S Čižnárom sa dnes má stretnúť predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej (Smer-SD), ktorý na začiatku Radu prokurátorov požiadal, aby odporučila kandidáta. Čižnár dlhodobo argumentuje, že možnosť svojej kandidatúry nechce komentovať, kým nepadne rozhodnutie ÚS o predbežnom opatrení, ktoré navrhol Čentéš. Madej podľa Fica nedostal od Smer-SD usmernenie presviedćať Čižnára, aby kandidatúru vzal.

SITA

Tags: Fico, Čižnár