Smer sa nenechá vtiahnuť do kauzy, ktorá sa ho netýka

2013. January 29. - 15:38 | Belföld

Odpovedať na otázku, či bol Robert Fico v konšpiračnom byte spomínanom v spise Gorila, nie je podľa podpredsedu strany Smer-SD Roberta Kaliňáka podstatná.

"Akákoľvek diskusia na túto tému je vťahovaním Smeru do kauzy, ktorá sa nás netýka," povedal Kaliňák po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, kde predniesol Správu o aktuálnom stave šetrenia kauzy Gorila.

"Táto kauza súvisí s druhou Durindovou vládou, my do tohto bahna nemáme dôvod vstúpiť, preto nebudeme nikdy odpovedať," reagoval Kaliňák na opakujúce sa otázky novinárov, či bol alebo nebol Fico v spomínanom byte. Podľa Kaliňáka by debata na túto tému zastierala hlavné problémy vyplývajúce z kauzy. "Najpodstatnejšie je, aby ľudia vedeli, akým spôsobom sa narábalo so štátnym majetkom, ktorý s touto otázkou nemá nič spoločné," dodal.

Na rokovaní výboru poslanec Daniel Lipšic vyjadril pochybnosť o tom, či má dnešná vláda úprimný záujem vyšetriť kauzu Gorila. "Myslím si, že dôkazy hovoria jasnou rečou," mienil Kaliňák. "Som rád, že špeciálny prokurátor pán Kováčik pochválil fungovanie tímu Gorila, že je akcieschopný, že pracuje," povedal a dodal, že akonáhle tím "požaduje doplnenie technických či personálnych vybavení, vychádza sa mu na úkor ostatných". Kaliňák je presvedčený, že všetky veci idú tak, ako majú. "Dôkazy hovoria jasnou rečou, že tím ide smerom, ktorým má ísť," vyhlásil.

Parlamentný výbor jednomyseľne schválil unesenie, podľa ktorého by mal minister vnútra predložiť ďalšiu správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy k 30. júnu. Podľa aktuálnej správy, ktorú si poslanci výboru vypočuli, sprevádzalo privatizáciu bratislavského letiska údajne vydieranie na politickej úrovni. "Vydierať mali členovia Vlády SR s úmyslom dosiahnuť výsledok, a to privatizáciu bratislavského letiska v prospech jednej finančnej skupiny," píše sa v správe, ktorá tiež uvádza, že vyšetrovateľ špeciálneho tímu v novembri minulého roku vydal tri nové uznesenia o začatí trestného stíhania. Okrem podozrenia z vydierania sa vedie stíhanie aj pre podozrenie z trestného činu podplácania. Údajne išlo o korupciu poslancov NR SR v súvislosti s hlasovaním pri schvaľovaní tzv. Zajacových zákonov. Ďalšie minimálne dve veci sú podľa správy v štádiu vyhodnocovania dôkazov. Správa tiež spomína, že treba vypočuť ešte aspoň 50 svedkov, a to aj z Rakúska, Veľkej Británie, Írska a Talianska.

SITA

Tags: Smer