V OSN sú znepokojení postavením Rómov a homosexuálov

2013. January 29. - 10:51 | Belföld

V Organizácii Spojených národov (OSN) sú znepokojení tým, že Rómovia na Slovensku sa stále stávajú obeťami diskriminácie a segregácie a homosexuálne páry u nás nie sú právne uznané.

Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva štátu odporúča, aby podnikol kroky na nápravu tohto stavu. Uvádza sa to v informácii o prerokovaní druhej periodickej správy Slovenskej republiky k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach pred výborom OSN v Ženeve. Slovensko je zmluvnou stranou paktu a výbor dohliada na to, ako ho jednotlivé zmluvné štáty napĺňajú.

"Komisia sa obáva, že Rómovia sú naďalej obeťami diskriminácie, najmä v oblasti vzdelávania, zamestnania, zdravotníctva a bývania. Výbor ľutuje, že mu zmluvný štát nedodal štatistiky k tejto téme," konštatuje výbor ako jeden z viacerých dôvodov nespokojnosti. OSN má obavy aj z toho, že mnohí Rómovia u nás stále nemajú prístup k adekvátnemu bývaniu, zamestnaniu a tiež z toho, že rómske deti sú naďalej obeťami segregácie v školskom systéme, kde nemôžu navštevovať bežné triedy. Výbor OSN preto Slovensku odporúča, aby zlepšil prístup Rómov k zamestnaniu, vzdelávaniu, bývaniu aj zdravotnej starostlivosti. "Zmluvný štát by mal schváliť zákon o marginalizovaných spoločenstvách, uplatňovať ho po jeho schválení," radí výbor.
Výbor nie je spokojný ani s postavením slovenských homosexuálov. "Výbor je znepokojený tým, že homosexuálne páry nie sú právne uznané, ako aj absenciou právneho rámca na ochranu práv takýchto párov," píše sa v správe. OSN preto Slovensku odporúča, aby zvážilo prijatie zákona, ktorý by zaručil právne uznanie homosexuálnym párom a reguloval finančné účinky takýchto vzťahov.

Výbor OSN znepokojuje aj mnoho iných problémov, napríklad mzdové rozdiely medzi mužmi a ženami, ktorí robia rovnakú prácu, príliš nízka minimálna mzda, sexuálne obťažovanie najmä žien, domáce násilie, ale aj vysoká miera fajčenia či to, že v štáte stále pretrváva obchod so ženami a dievčatami.

Všetky odporúčania podľa Renáty Goldírovej z rezortu diplomacie spracúvajú a posudzujú jednotlivé ministerstvá. Slovensku vzhľadom na povahu výboru, ktorý funguje na expertnom dialógu, za ich nedodržanie žiadny postih nehrozí. "Napriek tomu Slovensko vynaloží všetko úsilie, aby sme zohľadnili spomínané odporúčania," dodala Goldírová.

Slovensko obhajovalo svoju druhú periodickú správu podľa Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach pred výborom OSN ešte vlani v máji. Slovenskú delegáciu vtedy viedol náš veľvyslanec pri OSN v Ženeve Fedor Rosocha. Tvorili ju aj vtedajší splnomocnenec vlády pre rómske komunity Miroslav Pollák, experti z Úradu vlády SR a rezortov práce, sociálnych vecí a rodiny, školstva i zahraničných vecí. Správy 18-člennému výboru predkladajú všetky zmluvné strany paktu každých päť rokov. Druhá periodická správa Slovenska pokrývala časové obdobie rokov 2002 až 2011. O uplatnení najnovších odporúčaní budeme výbor OSN opäť informovať v roku 2017.

SITA

Tags: OSN