Lipšic odmieta, že by v minulosti rokoval s Pentou

2013. February 13. - 16:01 | Belföld

Poslanec Daniel Lipšic tvrdí, že v minulosti sa ho pokúsili cez jeho známych presvedčiť rodinní príslušníci majiteľov finančnej skupiny Penta, aby zmenil názor a súhlasil s podaním podnetu na ústavný súd.

Podnet pripravovali zdravotné poisťovne pre zákon, ktorý bol prijatý za Ficovej vlády a zakazoval zdravotným poisťovniam zisk. Spomínaný pokus podľa Lipšica nastal po tom, ako sa uskutočnila diskusia na pôde parlamentu poslancov a právnych expertov s právnikom zdravotných poisťovní. Lipšic zároveň odmieta, že by sa v roku 2008 stretol s Pentou, ako to potvrdil pre Nový Čas jej hovorca. "Nešlo o rokovanie Penty, ale o rokovanie právneho zástupcu zdravotných poisťovní," vyhlásil Lipšic a dodal, že "nešlo o utajené stretnutie v konšpiračnom byte, ale o diskusiu na pôde parlamentu a nie medzi štyrmi očami s Haščákom, ale s opozičnými poslancami a právnymi expertmi s právnikom zdravotných poisťovní".

Hovorca Penty Martin Danko trvá na tom, že s Lipšicom sa stretli predstavitelia Penty. "Nebolo to so skupinou poslancov, na tom rokovaní sa zúčastnilo päť ľudí. Zúčastnil som sa ja ako zástupca Penty, pán Škubla, ktorý zastupoval Pentu a zdravotné poisťovne, teda pripravoval všetky právne aspekty návrhu ku konkrétnemu podaniu, ktoré poslanci neskôr podporili na ústavnom súde," povedal Danko a pokračoval, že "zúčastnila sa ho (rokovania) pani Radičová - zástupkyňa SDKÚ. Zúčastnil sa ho pán Procházka, ktorý v tom čase nebol politik, ale bol tam prizvaný pánom Lipšicom ako expert na ústavné právo". Rokovanie podľa jeho slov bolo neverejné, uskutočnilo sa v niektorej zo zasadačiek národnej rady. Počas asi dvojhodinovej diskusie mal podľa Danka kľúčové slovo Lipšic a diskutoval najmä s Martinom Škublom. "Záver toho bol, že pán Lipšic mal výhrady, či podanie má šancu uspieť. Nemal žiadne výhrady voči tomu, že to pripravovala Penta alebo že rokuje so zástupcami Penty," dodal Danko. Lipšica by sa teraz spýtal, akí predstavitelia zdravotných poisťovní na stretnutí boli, lebo on o nich nevie.

Danko sa nevie vyjadriť k tvrdeniu Lipšica, že cez známych ho rodinní príslušníci majiteľov Penta presviedčali, aby zmenil názor a súhlasil s podaním podnetu na ústavný súd. "O tomto nemám žiadne informácie a nerozumiem, k čomu smeruje. My sme neboli veľmi zainteresovaní na tom, aby sme menili jeho postoj. Ten bol taký nejaký neurčitý. On mal právne obavy, či to podanie bude úspešné a zároveň vyslovoval námietky, či je dobré, aby sa takéto veci riešili na ústavnom súde," povedal Danko.

Podľa Lipšica sa dnes ukazuje, že to bolo jedno veľké spoločné divadlo Jaroslava Haščáka a Roberta Fica. "Penta si napriek zákazu vytiahla zo svojej poisťovne 461 miliónov eur a teraz sa môže tešiť na zoštátnenie, ktorým im Fico zaplatí ďalších 400 miliónov. Čistý zisk 861 miliónov eur. A to ešte pomlčím o tom, že dlhuje štátu 88 miliónov eur na daniach - čo je v každej normálnej krajine daňový trestný čin," vyhlásil Lipšic.

Danko hovorí, že Lipšic spája absolútne nesúvisiace veci. "My sme išli do riadneho sporu s vtedajšou Ficovou vládou, zákaz zisku bol jasne komunikovaný - aj združením zdravotných poisťovní, aj nami, že to budeme napádať," povedal Danko s tým, že to považuje za odvádzanie pozornosti.

Podľa Lipšica Penta dobre vie, že ak by zvolávala takéto stretnutia ona, nikto by na ne neprišiel. "Lebo by to bola hanba. Aj Robert Fico to už v marci 2006 vedel, preto sa s Haščákom stretol v utajenom byte," tvrdí Lipšic. Pripomenul, že v roku 2006 na neho finančná skupina Penta podala žalobu na milión korún za výrok z diskusnej relácie o zdravotníckej reforme. "Fakt, že stretnutie so zástupcami zdravotných poisťovní z roku 2008, teda dva roky po podaní tejto žaloby na moju osobu, vykresľuje Penta ako rokovanie s ňou svedčí o tom, že páni z Digitalparku strácajú nervy," dodal.

Agentúra SITA požiadala o reakciu aj premiéra Roberta Fica, zatiaľ sa nevyjadril.

SITA

Tags: Lipsic, Penta