Podľa Chmela Fico vytvára dve kategórie občanov - Slovákov a Neslovákov

2013. February 26. - 17:42 | Belföld

Predseda vlády Robert Fico svojim príhovorom na konferencii Matice slovenskej vracia definíciu štátu späť k etnonacionalizmu z obdobia mečiarizmu.

Myslí si to predseda Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel. "Znova vytvára dve kategórie občanov - Slovákov a Neslovákov, a tí druhí vraj len naťahujú ruky a sú požadovační," vyhlásil. "Premiér tým legitimizuje nacionalistov a neoľudákov nielen v Matici slovenskej, zabraňuje pomerne dobre sa rozvíjajúcim vzťahom s menšinami doma a vyťahovaním tejto obohratej karty zjavne už rezignoval na svoju slabú chvíľu, keď chcel byť premiérom všetkých občanov Slovenska," dodal Chmel.

Podľa strany Most-Híd Fico kazí obraz Slovenska ako demokratickej krajiny tým, že dáva vyhlásenia, ktoré sú nedôstojné jeho postavenia a sú neprijateľné. "Vyprosujeme si, v mene všetkých menšín, aby ich niekto staval do pozície druhoradých občanov tejto krajiny. Ak sú dnes totiž nejaké závažné problémy na Slovensku, tak sa netýkajú menšín, ale nezamestnanosti, sociálnych otázok a situácie v zdravotníctve," píše sa v stanovisku strany, ktoré agentúre SITA poskytla tlačová tajomníčka Zuzana Bačiak Masaryková. Útokmi na menšiny by Fico nemal podľa opozičnej strany zastierať nekompetentnosť svojej vlády pri riešení týchto otázok, respektíve zabezpečení hospodárskeho rastu krajiny.

Premiér Fico dnes v Martine pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej povedal, že si želá, aby sa prestalo vydierať menšinovými právami. Či ide o menšinu rómsku, názorovú alebo etnickú. Podľa Fica sa stáva zvyklosťou, že od menšín žijúcich na Slovensku vídame najmä požadovačnosť a natiahnuté ruky, ale nijaké povinnosti voči štátu a takmer minimálne pestovanie občianskych cností. „Toto sa musí zmeniť. Náš nezávislý štát sme prednostne nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážime, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska. Zvláštna je tendencia, ako sa všade zámerne do popredia a na úkor štátotvorného slovenského národa vysúvajú problémy menšín,“ povedal.

SITA

Tags: Chmel, Fico