Politiku vlády určujú mecenáši Smeru?

2013. March 1. - 14:43 | Belföld

Za ďalší dôkaz toho, že politiku vlády určujú mecenáši Smeru-SD a nie záujmy občanov tejto krajiny, považuje podpredseda SaS Juraj Miškov zámer kabinetu investovať za 10 rokov 45 miliónov eur do futbalových štadiónov.

"Je to absurdné. Ibaže by vláda poznala zázračný recept na to, ako vychovať na Slovensku nového Mesiiho čo Ronalda," poznamenal s úsmevom Miškov.

Predsedovi OĽaNO Igorovi Matovičovi pripomína vládna iniciatíva rímske chlieb a hry. "Vláda nevie dať ľuďom chlieb, 400-tisíc občanov márne čaká na prácu, tak im chce zalepiť oči a dať im aspoň hry," povedal pre agentúru SITA Matovič.

Rečami o investovaní do futbalových štadiónov vláda Roberta Fica podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca nerieši problémy ľudí ako nezamestnanosť alebo situáciu v školstve či zdravotníctve, ale rozdáva verejné financie na projekty, ktoré sú opäť podozrivo blízko "priateľom" Smeru-SD. Za rok vládnutia podľa neho kabinet predviedol iba deformy, teda rušenie zabehnutých inštitútov ako rovná daň či Zákonník práce, ale nepristúpil k reformám, ktoré by zabezpečili rozvoj Slovenska. "Ide len o pokus o odvedenie pozornosti, podobne ako olympijská kandidatúra alebo výroky premiéra o menšinách," konštatoval Štefanec.

"V čase, keď vysoké dane ničia pracovné miesta, sa chystá vláda Smeru dávať z nich o 4,5 milióna eur ročne viac na výstavbu futbalových štadiónov. Kvôli týmto peniazom prišli o prácu stovky zamestnancov a tisíce dohodárov. Vláda ich evidentne nechce použiť na zaplátanie diery v rozpočte, ale na rozdávanie boháčom v pozadí slovenského futbalu," argumentuje podpredseda KDH Miloš Moravčík. Upozorňuje, že so škandalóznymi praktikami Smeru-SD pri budovaní ihrísk už Slovensko má skúsenosti. Moravčík sa zároveň obáva, že milióny eur z daní opäť neposlúžia ľuďom, ale boháčom a firmám, ktoré sa na nich dobre nabalia. "Smer môže výstavbu ihrísk dokonca využiť na nečestnú politickú kampaň pri regionálnych voľbách alebo voľbách do európskeho parlamentu. Športovcom a divákom sa dá pomôcť a zrekonštruovať štadióny aj bez zvyšovania daní. Stačilo by, ak by Robert Fico prikázal ministrovi školstva zlacniť verejné obstarávania a znížiť plytvanie v jeho rezorte. Našlo by sa tak dosť peňazí a ľudia by nemuseli prichádzať o zamestnanie," uzavrel podpredseda KDH.

Ani podpredseda poslaneckého klubu Mostu-Híd Gábor Gál nevie, či je futbalová infraštruktúra najdôležitejšou vecou, ktorú dnes krajina potrebuje. "Nech sa pozrú na platy učiteľov a zdravotníkov, nezamestnanosť či diery na cestách. Vláde chýba viac úcty k sociálne slabším rodinám a problémom v spoločnosti," poznamenal Gál.

Vláda v stredu uložila ministrovi financií Petrovi Kažimírovi zabezpečiť v štátnom rozpočte finančné prostriedky vo výške 4,5 milióna eur ročne na modernizáciu futbalových štadiónov, a to každoročne do 31. marca až do roku 2022. Zámerom schváleného materiálu je, aby Slovenský futbalový zväz (SFZ) ako najväčšia športová organizácia na Slovensku zastrešil z pozície hlavného garanta financovania rekonštrukcie ligových futbalových štadiónov, a to najmä v krajských mestách a tradičných baštách slovenského futbalu. Na financovaní tohto zámeru sa budú podieľať futbalové kluby maximálne do 10 - 15 % rozpočtu na štadión. Zvyšok finančných prostriedkov bude zo štátneho rozpočtu a od samosprávy v pomere 60:40. Zrekonštruované ligové štadióny bude potom SFZ na stanovenú dobu (15 - 20 rokov) bezodplatne využívať na organizáciu zápasov reprezentačných mužstiev SR vo všetkých vekových kategóriách.

SITA

Tags: Smer