Maturanti si najčastejšie vyberali anglický jazyk

2013. March 11. - 18:38 | Belföld

Až 73 percent maturantov, ktorých od 12. marca čakajú písomné skúšky, si spomedzi cudzích jazykov vybralo angličtinu. Na maturitné skúšky sa prihlásilo 57 232 žiakov, ktorí budú písať maturitné testy na 757 stredných školách s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským a ukrajinským. Maturita zo slovenského jazyka a literatúry čaká 54 449 študentov, informoval dnes hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Prvou skúškou pre maturantov bude v utorok 12. marca 2013 externý test a slohová práca zo slovenského jazyka a literatúry, či slovenského jazyka a slovenskej literatúry u študentov na školách s vyučovacím jazykom maďarským a ukrajinským.

V stredu 13. marca budú všetci maturanti písať externý test a slohovú prácu z vybraného povinného cudzieho jazyka. Žiaci si vyberali najmä anglický jazyk, na ktorý sa prihlásilo 41 973 maturantov (úroveň B1 – 26 314, úroveň B2 – 15 659), čo je viac ako 73 percent z ich celkového počtu. Nasleduje nemecký jazyk, ktorý si vybralo spolu 11 426 žiakov, najmenej maturantov sa opäť prihlásilo na taliansky jazyk - 19.

Nasledujúci deň, vo štvrtok 14. marca, čaká maturantov, ktorí si vybrali matematiku, externý test z tohto predmetu. Maturitný týždeň uzavrie v piatok 15. marca externé testovanie a slohová práca z vyučovacieho jazyka maďarského, či ukrajinského pre žiakov zo škôl týchto národnostných menšín.

Tradične najvyšší počet maturantov - 54 449, bude maturovať zo slovenského jazyka a literatúry. Test a sloh z predmetu slovenský jazyk a slovenská literatúra by malo absolvovať 2 230 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským, ktorí takisto budú maturovať z predmetu maďarský jazyk a literatúra. Ukrajinský jazyk a literatúra bude čakať 31 žiakov zo stredných škôl s týmto vyučovacím jazykom. Matematiku ako voliteľný predmet si na maturitnú skúšku vybralo 9 020 žiakov.

Témy písomnej formy internej časti maturitnej skúšky, slohovej práce z vyučovacích jazykov budú opäť vyžrebované a vyhlásené prostredníctvom živého vysielania v Slovenskom rozhlase - Rádio Slovensko a zverejnené na internetových stránkach ministerstva školstva (www.minedu.sk), Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (www.nucem.sk), ÚIPŠ - školských výpočtových stredísk (www.svs.edu.sk, maturita.svsbb.sk). Témy slohových prác z cudzích jazykov budú po vyžrebovaní zverejnené len prostredníctvom uvedených internetových stránok.

Pri tohtoročných maturitách sa pri celkovom hodnotení kladie väčší význam na ich úspešnosť pri externom teste i písomnej práci. Pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu, sa teraz bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na trojku alebo lepšie. Musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce alebo viac ako 33 percent z externého testu, ak chce úspešne zmaturovať. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Maturanti z matematiky, ktorá má iba externý test, ho budú musieť napísať na viac ako 25 percent, ak zvládnu ústnu skúšku nie horšie ako na trojku. Ak však budú odpovedať na štvorku, test musia napísať na viac ako 33 percent.
Náhradný termín písomných maturít je naplánovaný na 16. – 19. apríla 2013. Školy dostanú výsledky žiakov najneskôr desať dní pred začiatkom ústnej časti maturitnej skúšky, ešte pred odchodom žiakov na akademický týždeň. Všetky informácie o príprave a priebehu MATURITY 2013 sú dostupné na stránke Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania - www.nucem.sk/sk/maturita.

Na prípravu a priebeh zabezpečenia maturitných skúšok dohliada Ústredná maturitná komisia.