ŠKOLSTVO: Písomné maturity ukončia testy z maďarčiny a ukrajinčiny

2013. March 15. - 11:25 | Belföld

Písomnou skúškou z jazykov národnostných menších – maďarského a ukrajinského sa dnes končia písomné maturitné skúšky, ktoré odštartovali 12. marca.

Externé testy a slohovú prácu z maďarčiny bude písať 2 230 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Testy a slohová práca z ukrajinského jazyka čaká 31 študentov zo stredných škôl s týmto vyučovacím jazykom. Maturanti budú písať 90-minútový test, kde bude 40 úloh s výberom odpovede a 24 úloh s krátkou odpoveďou. Na napísanie slohovej práce na centrálne zadané témy budú mať 150 minút.

Písomné maturity, na ktoré sa prihlásilo viac ako 57-tisíc študentov, odštartovali v utorok písomnou skúškou zo slovenského jazyka a literatúry. Na druhý deň pokračovali testami z cudzích jazykov a vo štvrtok 14. marca písalo 9 020 žiakov externý test z matematiky.

Písomná časť maturitnej skúšky sa skladá z externej časti - štátom zadaných jednotných testov a internej časti - slohovej práce na centrálne zadanú tému. Zabezpečuje ich Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Pri tohtoročných maturitách sa pri celkovom hodnotení kladie väčší dôraz na úspešnosť študentov pri externom teste i písomnej práci. Pri jazykoch, ktoré majú externú časť i písomnú prácu, sa teraz bude prihliadať na ich výsledky aj v prípade, ak žiak zvládne ústnu skúšku na trojku alebo lepšie. Musí dosiahnuť buď viac ako 25 percent z písomnej práce, alebo viac ako 33 percent z externého testu, ak chce úspešne zmaturovať. V prípade, že maturant dostane z ústnej skúšky štvorku, na to, aby úspešne zmaturoval, bude potrebovať viac ako 33 percent z externého testu a súčasne aj viac ako 25 percent zo slohovej práce. Ak maturant neuspeje v písomnej skúške, môže ísť na ústnu maturitu a písomnú skúšku si bude musieť zopakovať.

Ústna forma maturity študentov čaká od 20. mája do 7. júna 2013.

SITA

Tags: maturita