KAŽIMÍR: Ak má ísť viac peňazí, tak sa musí zmeniť samotné školstvo

2013. April 10. - 18:45 | Belföld

Medziročné zvyšovanie prostriedkov do školstva bude založené aj na zmenách v samotnom školstve. Povedal to minister financií Peter Kažimír po dnešnom rokovaní vlády, ktorá vzala na vedomie Správu o stave školstva na verejnú diskusiu z rezortu školstva.

Podľa správy by malo Slovensko postupne zvyšovať výdavky na školstvo, aby sme do roku 2020 dosiahli šesť percent HDP. Správa nešpecifikuje, koľko peňazí sa má školstvu každoročne pridať. "Vždy sa to odvíja od konkrétnej situácie rozpočtu, ale tie peniaze sa budú zvyšovať, aby sme dosiahli ten priemer šesť percent HDP," povedal minister školstva Dušan Čaplovič.

Ak má ísť viac prostriedkov, tak sa podľa ministra financií Petra Kažimíra musí zmeniť samotné školstvo. "Najprv musí byť konkrétny plán štrukturálnych zmien v školstve, potom môžeme hovoriť o konkrétnom navršovaní súm do kapitoly rezortu školstva," uviedol minister, ktorý odmieta, že by sa záväzok napokon presunul na ďalšiu vládu.

"Ja som pripravený reagovať veľmi rýchlo, ale najprv musíme vedieť konkrétne opatrenia, ktoré sa chcú prijať už v tomto volebnom období. Ak sa prijmú v tomto volebnom období, budeme na ne reagovať aj vyššími verejnými zdrojmi," doplnil Kažimír.

Správu označil za prelomový dokument, ktorý nastavuje zrkadlo slovenskému školstvu. Dosiahnutie šiestich percent HDP do roku 2020 je podľa Kažimíra splniteľný cieľ. "Samozrejme do toho termínu 2020 my potrebujeme splniť aj iný cieľ, a to je vyrovnaný rozpočet a takisto dostať verejný dlh pod kontrolu," povedal minister.

Správu si vyžiadal parlament, ktorý sa ňou bude zaoberať. Obsahuje 22 systémových krokov pre ďalší rozvoj regionálneho školstva a 22 krokov pre rozvoj vysokého školstva. Do roku 2020 by mal priemerný plat učiteľa s vysokoškolským vzdelaním dosiahnuť najmenej 75 percent priemerného platu ostatných vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Podľa správy by sa mal zároveň postupne upraviť nástupný plat učiteľa na priemernú výšku začínajúcich zamestnancov v ostatných povolaniach, v ktorých sa vyžaduje získanie rovnakého stupňa vzdelania.

SITA