Podozrivú miliónovú súťaž Tiposu zrušili, zákon porušili najmenej sedemkrát

2013. April 15. - 12:44 | Belföld

Štátny Tipos pri tendri za 4,76 milióna eur stanovil podmienky tak, že v ňom nemusela vyhrať najlacnejšia ponuka – píše sme.sk.

Vyplýva to z rozhodnutia Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý má SME k dispozícii.

ÚVO Tiposu prikázal, aby súťaž zrušil.

V súťaži na reklamné a marketingové služby, ktorá mala byť jednou z najväčších tohto druhu v roku 2013 na Slovensku, zužoval podmienky účasti na súťaži, takže sa nemohli zúčastniť ani niektorí najväčší hráči na trhu.

V rozhodnutí sa píše, že ÚVO zistil porušenie zákona najmenej sedemkrát.

Chcel napríklad od uchádzačov, aby preukázali neprimerane vysoké zákazky z minulosti, aby mali k dispozícii spolu 19 expertov zastávajúcich 16 rôznych presne stanovených pracovných pozícií s presne stanovenou minimálnou praxou.

Úrad za porušenie zákona označil aj to, že žiadal od uchádzačov, aby boli členmi Klubu reklamných agentúr Slovenska, v ktorom nie sú ani niektoré veľké agentúry.

ÚVO píše, že niektoré podmienky súťaže „mohli odradiť od účasti potenciálnych uchádzačov aj napriek tomu, že mohli byť dostatočne spôsobilí na realizáciu predmetu zákazky“.

Tipos, ktorý patrí pod ministerstvo financií a riadia ho nominanti Smeru, porušil zákon aj pri kritériách vyhodnocovania ponúk.

Napriek tomu, že v ňom mala vyhrať najnižšia cena, nemuselo to byť tak, keďže zle určil, ako sa bude sčítavať cena za jednotlivé položky.

Hovorca ÚVO Ján Mažgút potvrdil, že v prípade tendra Tiposu vydali rozhodnutie. Keďže ešte nie je právoplatné, nechcel povedať, čo v ňom bolo.

Verdikt bude právoplatný v momente, keď dostanú doklad o doručení od Tiposu aj od záujemcov, ktorí sa na súťaž sťažovali.

Ide o jednu z najväčších súťaží štátnej firmy na reklamné služby za posledné roky. Napriek tomu, že ide až o 4,76 milióna eur, v tejto položke nie je započítaný nákup reklamného času, ktorý zvykne stáť viac ako výroba reklám.

Ministerstvo financií aj vedenie Tiposu odpovedali, že rozhodnutie ÚVO rešpektujú. Tipos dodal, že „podmienky novej súťaže dáme do súladu s rozhodnutím úradu“.

sme.sk

Tags: Tipos