Tichý by stiahol žalobu, ak by sa mu Nový čas ospravedlnil

2013. April 17. - 17:07 | Belföld

Zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý by nechcel od vydavateľa Nového času 200-tisíc eur, ak by noviny začali uverejňovať na titulke ospravedlnenie s jeho fotkou, že „Tichý sa nehral na Harmana“ počas stretnutia sudcov a právnikov v bare Bonanno. Takéto ospravedlnenie by musel Nový čas uviesť päťkrát v denníku a päťkrát na webe.

Ak by tak urobil, Tichý by požadoval len trovy súdneho konania. „Ak toto urobíte, vezmem žalobu späť, to vám môžem odprisahať,“ povedal Tichý na Okresnom súde Bratislava II. počas pojednávania o jeho žalobe. Je však presvedčený, že „miliardársky“ denník to neurobí. Suma podľa Tichého zodpovedá zásahu, ktorý články spôsobili jemu, rodine a blízkym. Teraz vraj, keď niekam príde, tak na neho ľudia hovoria, že to je ten z Bonanna. „Tento biľag nám už ničím nezmažete,“ dodal.

Nepopiera, že na stretnutí použil slová debility a cic....u. Podľa neho však slovo debilita nepatrí medzi vulgarizmy, ale medzi zdravotnícke výrazy. Tichý zdôraznil, že podujatie Justičný Oskar nebolo pracovné, ale priateľské stretnutie. Žalovať a sťažovať by sa podľa neho mohli jeho priatelia, ktorí tak neurobili. Tichý si nepamätá, že by zápisnicu z Justičného Oskara spečatili samopalom a slúchadlami. „Ani by sa to tam nezmestilo,“ povedal Tichý. Ani jeden zo sudcov podľa neho netancoval so soškou justície. Proces dnes odročili na 10. júla. Tichý chce, aby na súd prišiel aj riaditeľ vydavateľstva Ringier Axel Springier Peter Mertus.

Tichý sa domáha ochrany práv na ochranu osobnosti, do ktorých podľa neho zasiahol vydavateľ denníka Nový Čas zverejnením fotografií a článkov o stretnutí právnikov a sudcov v bare Bonanno z roku 2010. O stretnutí občianskeho združenia Justičný Oskar informoval Nový Čas v júni 2011. Právnik na penzii Tibor Péchy vítal v októbri 2010 prichádzajúcich hostí s modrými slúchadlami na ušiach a nefunkčným samopalom v ruke na ulici pred barom Bonanno v Rajeckých Tepliciach, píše Nový Čas. Denník vtedy pripomenul, že pár mesiacov predtým Ľubomír Harman s modrými chráničmi na ušiach a samopalom v ruke zastrelil v Devínskej Novej Vsi sedem ľudí. Prvýkrát noviny písali o tejto akcii 15. júna 2011, posledný článok vyšiel vlani 9. decembra a bol o tom, že sudcovia ostanú bez trestu a nikto z oprávnených osôb nepodal návrh na ich disciplinárne stíhanie.

Vydavateľa Nového Času za články žalujú okrem Tichého napríklad sudcovia najvyššieho súdu Juraj Seman, Daniel Hudák, Štefan Michálik a Milan Lipovský, ktorí žiadajú po stotisíc eur. Ďalších 120-tisíc eur chce vysúdiť sudca z Čadce Jozef Korduliak a spomínaný právnik Péchy. Stotisíc eur pýta aj podnikateľ Štefan Comorek.