Opozícia podporuje učiteľov, poslanci vyjdú aj medzi nich

2013. May 7. - 15:18 | Belföld

Opozícia podporuje požiadavky školských odborárov, aby sa každoročne pridávali zdroje do školstva. Celoštátny protest chápu ako snahu upozorniť na problémy v školstve a sú za širokú diskusiu o problémoch rezortu. Niektorí poslanci dnes vyjdú aj medzi zhromaždených pred parlamentom, viacerí sa chystajú na školský výbor, ktorý v čase učiteľského zhromaždenia prerokuje správu o stave školstva ministra Dušana Čaploviča.

Miroslav Beblavý z SDKÚ-DS zdôraznil, že aj dnešné rokovanie školského výboru o ministrovej správe o stave školstva zvolali preto, lebo v správe chýbajú konkrétne záväzky. "Kľúčom sa nám zdalo, aby vláda zakotvila konkrétne záväzky do konca svojho funkčného obdobia. Ak to tam nie je, robí zo správy zdrap papiera," povedal Beblavý. Ak bude priestor, rád vyjde medzi zhromaždených učiteľov. Uvítal by, ak by zástupcovia učiteľov prišli na rokovanie školského výboru. V prípade školstva je podľa neho zvýšený tlak na vládu na mieste, ak by nebol vlaňajší štrajk, nebolo by podľa neho zvýšenie platov ani o päť percent.

Strana SaS chápe ďalší z celoštátnych protestov nielen ako snahu upozorniť na rastúce napätie v školstve, ale aj ako test súdržnosti učiteľov, o ktorých priazeň súťažia dve odborové organizácie. SaS ponúka učiteľom pomoc a podporu v predkladaní reformných návrhov, ktoré zlepšia vzdelávanie a výchovu našich detí. Pripomína, že slovenské školstvo netrpí len nedostatkom zdrojov, zastaranými budovami a inventárom, ale najmä vlečúcou sa krízou jeho riadenia na úrovni štátu. Správa o stave školstva, ktorá je na programe parlamentu, je toho dôkazom. "Jednofarebná vláda strany Smer ňou len potvrdzuje, ako hlboko je mentálne zakotvená v socialistickej minulosti. Dokáže, žiaľ, iba ovládať, nie rozumne vládnuť," zareagovala SaS v tlačovom vyhlásení.

Učiteľov podporuje aj strana OĽaNO. "Ak má verejnosť problém a vláda nereaguje, treba na to upozorniť," povedal šéf poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. Viacerí ich poslanci sa chystajú aj medzi zhromaždených učiteľov.

S učiteľmi sa chystajú diskutovať aj poslanci KDH. "Správa bez uvedenia konkrétností sa nedá ani skontrolovať," poznamenal šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan.

Vedenie školských odborov zvolalo na dnešný deň zhromaždenie, ktorým chcú dosiahnuť, aby sa do Čaplovičovej správy dostala ich požiadavka na každoročné zvyšovanie finančných prostriedkov do školstva o 0,3 percenta HDP. Znamenalo by to každoročné zvýšenie prostriedkov do školstva o 200 miliónov eur, čo bolo v pracovnej verzii správy, ale napokon z nej vypadlo. Správa ministra Dušana Čaploviča obsahuje len návrh, aby Slovensko do roku 2020 dávalo na školstvo šesť percent HDP.

SITA