PRIESKUM: V máji by sa do parlamentu nedostali SDKÚ-DS a SaS

2013. May 20. - 11:27 | Belföld

Ak by sa parlamentné voľby konali v máji, do parlamentu by sa nedostali SDKÚ-DS, ktorú by volilo 3,9 percenta opýtaných a SaS, ktorá by získala podporu 2,6 percenta respondentov. Víťazom volieb by sa so ziskom 41 percent stala vládna strana Smer-SD. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý uskutočnila v dňoch 8. až 15. mája na reprezentatívnej vzorke 1 085 respondentov.

Druhé miesto by obsadilo KDH s podporou 10,6 percenta a nasleduje Nová väčšina Daniela Lipšica so ziskom 9,5 percenta. V parlamente by ešte sedeli zástupcovia OĽaNO, ktorých by volilo 7,4 percenta opýtaných a Mosta-Híd, ktorý by získal 6,8 percenta hlasov.

Pred bránami Národnej rady SR by zostala SNS so 4,4 percenta, SDKÚ-DS s 3,9 percenta, SMK s 3,5 percenta, Liberálna dohoda s 2,9 percenta, ako aj SaS zo ziskom 2,6 percenta. Iné subjekty by podporilo 7,4 percenta voličov.

Ak by voľby dopadli presne v súlade s preferenciami, zistenými v tomto prieskume, strana Smer-SD v Národnej rade SR by získala 82 mandátov, klub KDH by disponoval 21 kreslami, potenciálni voliči Novej väčšiny by do parlamentu vyslali 19 zástupcov, hnutie OĽaNO by zastupovalo 15 zákonodarcov a Most–Híd by mal 13 poslancov.

Na otázku Ak by sa predčasné voľby do NR SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas? 10,8 percenta opýtaných uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 19,3 percenta nevedelo, či by sa zúčastnili, respektíve koho by v nich podporili. Agentúru SITA o tom informoval Pavel Haulík z MVK.

SITA