Lipšicova strana sa dnes spojí s liberálmi

2013. June 15. - 15:55 | Belföld

Republiková rada Novej väčšiny (NOVA) má dnes v Košiciach schváliť spojenie NOVA a členov Liberálnej dohody. Spojením má vzniknúť strana s názvom Nová väčšina – Dohoda.

Ako povedal pre agentúru SITA predseda NOVA Daniel Lipšic, rada schváli novelu stanov, podľa ktorej vzniknú tri názorové frakcie a to konzervatívna, občianskodemokratická a liberálna, ktoré budú mať rovnovážne zastúpenie vo vedení hnutia v podobe dvoch podpredsedov a predsedu frakcie.

Po schválení stanov by mali byť do vedenia dovolení noví podpredsedovia. Teraz má NOVA dvoch podpredsedov – poslankyňu NR SR Janu Žitňanskú a bývalého novinára Gábora Grendela. Za liberálov by sa mali stať podpredsedami poslanci NR SR Jozef Kollár a Daniel Krajcer. Predsedom liberálnej frakcie by mal byť Juraj Miškova. Strana bude môcť mať najviac šesť podpredsedov. Podľa Lipšica však v sobotu nemusí dôjsť k zvoleniu všetkých. Jedno miesto zrejme ostane neobsadené.

Po víkende bude mať v parlamente nová strana sedem poslancov. Nehľadá však žiadneho ďalšieho, aby mohla vytvoriť poslanecký klub. „Sme však otvorení komukoľvek, kto má čistý štít, nemá kauzy a má odbornú kompetentnosť v nejakom sektore. Ak sa niekto pridá, budeme radi. Nikoho však nelanárime. Klub nie je priorita,“ povedal. Lipšic si ale myslí, že ak by aj mali osem poslancov, Smer má takú obavu, že by im klub neschválil.
Lipšic pred rokom odišiel z KDH. Následne na jeseň založil vlastnú stranu. Spolu s ním od kresťanských demokratov odišla aj poslankyňa NR SR Jana Žitňanská. Tá je dnes podpredsedníčkou NOVA. Liberálna dohoda vznikla po tom, čo zo strany Sloboda a Solidarita (SaS) 16. apríla vystúpilo päť poslancov Národnej rady SR a približne 75 členov. Z SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS.

SITA