Tiesňová linka 112 oslavuje Na Slovensku desiate výročie

2013. July 1. - 12:03 | Belföld

Linka tiesňového volania 112 oslavuje dnes na Slovensku desiate výročie svojho fungovania. Jednotné číslo tiesňového volania 112 funguje v Európskej únii už viac ako 20 rokov, agentúru SITA o tom informoval Petar Lazarov z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra. Oficiálne číslo 112 zaviedli v roku 1991 na základe Rozhodnutia Rady o zavedení jednotného európskeho čísla tiesňového volania. Okrem členských štátov EÚ sa možno na číslo 112 dovolať taktiež v Turecku, Nórsku, Srbsku, Islande.

Číslo 112 slúži na privolanie záchranných zložiek integrovaného záchranného systému v prípade, keď je ohrozený ľudský život, zdravie, majetok, životné prostredie alebo verejný poriadok. Volať na číslo tiesňového volania možno bezplatne a nepretržite 24 hodín denne z akéhokoľvek telefónu – pevnej linky, mobilného telefónu či z telefónnej búdky. Výhodami čísla 112 v porovnaní s inými tiesňovými číslami je možnosť lokalizácie volajúceho, ako aj možnosť dovolať sa na číslo aj bez SIM karty. Slovenská republika je krajinou s veľmi dobrým povedomím o čísle tiesňového volania ako jednotnom európskom čísle tiesňového volania. Svedčí o tom aj skutočnosť, že za minulý rok linka prijala 1 564 913 hovorov. Volajúci mnohokrát povie až na tretí až štvrtý pokus miesto, kde sa nachádza, a toto je vec, ktorá v prípade, že ide o život, uberá dôležité sekundy. "Preto vždy, keď sa dovoláte na tiesňovú linku 112, povedzte operátorovi, čo sa stalo, kde sa stalo, komu sa stalo a kedy sa stalo," poznamenal Petar Lazarov z Kancelárie ministra vnútra. Zároveň dodal, že ľudia volajú aj vtedy, keď pomoc nepotrebujú. "Príkladom je pani zo Žiliny, ktorá v priebehu 24 hodín zavolala približne 600-krát," doplnil. Treba však podľa neho podotknúť, že sankcia za zneužitie tiesňovej linky 112 sa môže vyšplhať až na 1 659 eur.

Európsky deň čísla tiesňového volania 112 pripadá na 11. februára, od roku 2009 je oficiálne označený Európskou úniou ako Deň 112 (Day 112). Pri príležitosti tohto dňa prebiehajú v Slovenskej republike od roku 2009 rôznorodé aktivity zamerané na zvýšenie povedomia občanov o čísle 112 a jeho propagáciu. V blízkej budúcnosti nadobudne využitie čísla tiesňového volania 112 nový rozmer zavedením systému eCall do automobilov. Ide o progresívne riešenie, prostredníctvom ktorého bude možné automaticky alebo manuálne vytočiť číslo 112 v prípade tiesňovej situácie priamo z auta. "Predpokladá sa, že zavedenie systému eCall zachráni približne 2 500 ľudských životov ročne," vysvetlil pre agentúru SITA Lazarov. Tento systém bude povinný vo všetkých členských štátoch Únie do roku 2015.

Viac informácií o fungovaní a aktivitách spojených s jednotným číslom tiesňového volania 112 sa nachádza na stránkach www.112foundation.eu, www.eena.org, prípadne na facebookovom profile https://www.facebook.com/112emergency.

SITA